Braća Amir i Emir Hodžić, bosanskohercegovački državljani koje je Njemačka odlučila protjerati sa svog teritorija zbog sumnje da su povezani s islamističkim terorizmom, deportirani su u BiH gdje su nakon kratkog saslušanja pušteni na slobodu no i dalje će biti pod pojačanim nadzorom sigurnosnih službi, prenijeli su lokalni mediji.

Ovu informaciju potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je pojasnio kako će braći Hodžić policija posvetiti "maksimalni tretman".

Sumnjivi dvojac trebao je biti deportiran iz Njemačke u rujnu no tamošnja se policija odlučila ubrzati cijeli postupak pa je braću posjela na zrakoplov za Sarajevo već u četvrtak. Po dolasku u sarajevsku zračnu luku Hodžiće su oko sat vremena saslušavali agenti Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) a nakon toga su ih pustili da idu kamo žele.

"Njemačka ih je okarakterizirala kako osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom no nisu im sudili jer nije bilo konkretnog kaznenog djela zbog čega su ih protjerali. Oni su naši državljani i po toj osnovi smo ih bili obvezni prihvatiti", pojasnio je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je potvrdio kako su sigurnosne agencije u BiH u proteklim mjesecima blisko surađivale s kolegama iz Njemačke pri čemu je identificirana cijela mreža osoba povezanih s braćom Hodžić.

Portal Žurnal.info objavio je kako je iz BiH ranije protjerana Egipćanka koju je policija zatekla u kući obitelji Hodžić u Sarajevu i za koju se ispostavilo kako je nevjenčana supruga trećeg brata koji tu stalno živi.

Amir i Emir Hodžić godinama su živjeli u Njemačkoj. Tamo je utvrđeno kako kontaktiraju s pripadnicima radikalnih skupina no "okidač" za policijsku akciju navodno je bila činjenica da su u srpnju njih dvojica kontaktirali s pripadnicima Islamske države (IS) koji se nalaze u Siriji pri čemu je od njih traženo da provedu teroristički napad na njemačkom tlu.

Amir i Emir o tome su izvjestili trećeg brata Semira koji živi u Sarajevu nakon čega u u istragu uključeni i pripadnici SIPA-e no osim pretrage kuće i protjerivanja Egipćanke druge mjere nisu poduzete.

Njemačka je pak na temelju činjenice da su tijekom pretrage stana kojega su koristili Amir i Emir Hodžića pronađeni brojni dokazi o njihovim nezakonitim boravcima u toj državi odmah odlučila da ih protjera.