Nizozemske vlasti znale su još u studenom prošle godine da su neka jaja proizvedena u toj zemlji bila zatrovana insekticidom, ali tada nisu obavijestile svoje europske partnere - izjavio je u srijedu belgijski ministar poljoprivrede.

Deseci proizvođača u Belgiji i Nizozemska nalaze se pod istragom zbog jaja zaraženih Fipronilom, koji je opasan po ljudsko zdravlje. Britanija, Francuska, Švedska i Švicarska također su upozorile na zatrovana jaja. Belgija je nagovijestila 20. srpnja da je pronašla kontaminaciju.

Belgijski ministar poljoprivrede Denis Ducarme izjavio je da belgijska agencija za sigurnost hrane ima službene dokumente "koji ukazuju na prisustvo Fipronila u nizozemskim jajima još od studenog 2016. godine".

Ducarme je poručio belgijskim zastpunicima kako "postoji briga da nema službene komunikacije iz Nizozemske".

Kazao je da je pisao svom nizozemskom kolegi tražeći objašnjenje, i da je također razgovarao s europskim povjerenikom za poljoprivredu "koji je izgleda već imao tu informaciju".

Za skoro sva jaja testirana u Belgiji ustanovljeno je da sadrže veoma niske nivoe insekticida. Za jednu kompaniju testiranu 18. srpnja ustanovljeno je da ima nivoe Fipronila u jajima znatno ispod euopskih granica. Kompanija je, međutim, zatražila drugo mišljenje i na njemu je ustanovljen nivo Fipronila iznad maksimalno dopuštenog.

Kompanija je pod karantinom od 18. srpnja, priopćio je Ducarme u srijedu.

Vjeruje se da je Fipronil ušao u lanac prehrane kada je nelegalno dodavan u proizvode kojima se perad liječi od ušiju i krpelja. Istrage su u tijeku u Belgiji i Nizozemskoj, prenosi Associated Press.