Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders jasno je dao do znanja da dolazak njegova turskog kolege radi sudjelovanja na skupu potpore referendumu o proširenju ovlasti turskog predsjednika nije poželjan.

"Nizozemska jamči za javni red i za sigurnost nizozemskih građana i nitko drugi. Zato Nizozemska ne želi da se taj posjet dogodi", istaknuo je ministar u izjavi.

Ne žele turskog čelnika

Bert Koenders je smjerao na turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je najavio da će u subotu sudjelovati na skupu u Rotterdamu kako bi podupro referendum o proširenju predsjedničkih ovlasti koje zagovara sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Nećemo sudjelovati u posjetu čelnika turske vlade koji želi voditi političku kampanju za referendum. Zato, nećemo surađivati. Nećemo odobriti nijednu uobičajenu mogućnost koja postoji za ministarski posjet", dodao je nizozemski ministar, rekavši da je nešto ranije razgovarao telefonom s turskim ministrom.

Otkazan skup

Gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb je još u srijedu objavio da je skup otkazan, rekavši da vlasnik dvorane u kojoj se skup trebao održati nije više dostupan.

Turski referendum će se održati 16. travnja.