Da će se Općina Prozor-Rama morati braniti pred Ustavnim Sudom Federacije BiH od Odluka Vlade i Skupštine HNŽ-a vjerojatno se nitko nije nadao. Ali dođu i takva vremena kada se sitni interesi pojedinih političkih grupacija iz drugih općina iz naše županije kupuju i rješavaju preko leđa općine Prozor-Rama.

Tako je na sjednici Skupštine Hercegovačko- neretvanske županije, održana 19. 11. 2013. godine, donesena Odluka o lovištima po kojoj se prostor općine Prozor - Rama dijeli na dva lovišta. Općinu Prozor-Rama se tada nije ništa pitalo, niti je Županija provela Javnu raspravu po ovom pitanju, službenoj stranici Općine Prozor-Rama.

Dio lovišta koji se ovom Odlukom ocjepljuje od dosadašnjeg jedinstvenog lovišta smješten bi bio u granicama: Bokševica - Popova glava - rijeka Volujak - Studenska planina - Tetrijebina - Oštra kosa - Divan - Zeleni vrh - Gorača - Košare - Jurići - Menjik - Ljubunci - Ljubunačka rijeka - Duge - Magistralni put M16 - Tošćanica. Ovakva odluka, po kojoj se čak i prostor Uzdola nalazi unutar granica zamišljenog novog lovišta, izazvala je nevjericu i šok u Prozoru - Rami, ne samo kod lovaca nego i kod ostalih žitelja.

Po prvim informacijama koje su stigle iz Mostara, Odluka o lovištima u HNŽ/K predviđala je jedno cjelovito lovište na području općine Prozor - Rama. Tijekom održavanja spomenute sjednice, Klub Bošnjaka u Skupštini HNŽ/K podnio je amandman na pripremljenu Odluku tražeći da se dosadašnje cjelovito lovište općine Prozor - Rama podijeli na dva dijela. Amandman je upućen Vladi HNŽ/K na prihvaćanje.

Na sjednici Vlade tadašnji ministri Ilija Cvitanović i Marinko Petrić bili su protiv podjele lovišta, obrazlažući takav stav dosadašnjim uspješnim funkcioniranjem jednog lovišta i kvalitetnim gospodarenjem od strane jedinstvenog lovačkog društva „Vepar". Međutim, svi ostali ministri glasovali su za amandman Kluba Bošnjaka. Sjednici su prisustvovali svi ministri osim ministra Boškovića.

Kasnije usvajanje od Skupštine HNŽ/K bila je samo formalnost - neslužbeno: 18 glasova za, 7 protiv, 3 suzdržana glasa odlučila su o podjeli lovišta u općini Prozor - Rama.

Još tada je Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević rekao: „Netko će se trebati debelo ispričati za ovaj pokušaj podjele općine. Ja ću tražiti način da se preispita zakonitost Odluke. Apsurd je da se bilo tko u Mostaru drzne dijeliti prostor općine Prozor - Rama bez ikakvog traženja mišljenja i suglasnosti od žitelja i predstavnika ove općine. Bit ću protiv podjela, uz lovce, jer znam da su odlična skupina".

Načelnik Ivančević je dana 19. 2. 2014. godine uputio Zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu Općine Prozor-Rama. Zatražio je da Ustavni sud Federacije nakon provedenog postupka donese presudu kojom će se utvrditi da je odredbama članka 3. točka 5. i 6. Odluke o osnivanju lovišta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji povrijeđeno pravo Općine Prozor-Rama na lokalnu samoupravu.

Ustavni sud Federacije BiH, nakon provedene javne rasprave, na sjednici održanoj dana 17. 9. 2014. godine, donio je Presudu po kojoj utvrđuje da je člankom 3. točka 5. i 6. Odluke o osnivanju lovišta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji („Narodne novine HNŽ-a, broj: 11/13), povrijeđeno pravo Općine Prozor-Rama na lokalnu samoupravu.

Načelnik Ivančević je istakao kako je „zadovoljan Presudom i da je očekivana. "Pa i ptičice na grani su znale da je resorno ministarstvo i vlada HNŽ-a povrijedili pravo Općine Prozor-Rama. Svojim postupkom, po tko zna koji puta, pokazali su da ne uvažavaju Općinu Prozor-Rama i njene stanovnike. Ono što očekujem od Vlade i Skupštine jest da po hitnom postupku pristupe izmjeni Odluke o lovištima", stoji na službenoj stranici Općine Prozor-Rama.