Puno toga će se do 2050. godine promijeniti. Kina će doduše i dalje biti najveća svjetska ekonomija, ali SAD će pasti sa drugog na treće mjesto. Indija će joj zauzeti mjesto. Također, Indija će stanovništvom nadmašiti Kinu. Velika Britanija više neće biti među top 10 najjačih ekonomija na svijetu. Past će na 11 mjesto.

Kršćanstvo će još uvijek biti dominantna religija, odnosno privrženost Crkvi u zapadnom svijetu će ostati više manje na istoj razini na kojoj je i danas, no predviđa se veliki rast ateizma.

Trebalo je 250 tisuća godina da ljudska populacija na planetu naraste do jedne milijarde, no između 6-milijarditog stanovnika zemlje rođenog 1999. i 7-milijarditog stanovnika rođenog 2011. prošlo je samo 12 godina. Na svijetu će te 2050. godine živjeti 9,6 milijardi ljudi.

Prema izvještaju Ujedinjenih naroda od prije pola godine polovina rasta svjetske populacije bit će koncentrirana u devet zemalja: Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Etiopiji, Tanzaniji, SAD-u, Indoneziji i Ugandi. Očekuje se i da će se stanovništvo u 28 afričkih zemalja udvostručiti u idućih 35 godina .
Ljudski životni vijek će biti duži. Do 2050. jedan od šestoro na planeti će biti stariji od 65 godina. Kina će, gledano po prosječnoj starosti stanovništva, biti jedna od najstarijih zemalja svijeta. Zanimljiv podatak je da je prosječno trajanje ljudskog života početkom 20.stoljeća iznosilo tek 45 godina, a danas je oko 80 godina.

Emisija CO2 stalno će se povećavati.

Zdravstvena skrb jeftina i pristupačna svima

U knjizi Megapromjena objavljenoj prošle godine autori tvrde da će budućnost koja nas čeka potpuno promijeniti svijet kakav danas poznajemo . Oko 70 posto čovječanstva tada će živjeti u gradovima, na planetu će biti više od 400 megagradova s više od 10 milijuna stanovnika.

Prosječna primanja, a s njima i kupovna moć stanovništva, puno će brže rasti u zemljama Afrike i Azije nego u ostalim dijelovima svijeta, čime će doći do približavanja životnog standarda između zapadnog svijeta i zemalja u razvoju. Strane jezike više gotovo nitko neće učiti , ali će komunikacija među ljudima biti lakša nego ikada zbog brzog razvoja elektroničkih prevoditelja.

Također, potrebe za putovanjima barem onim u poslovne svrhe neće biti potrebe jer će se sastanci dogovarati u virtualnim sobama . To ne znači da putovanja neće trajati kao i danas.

Žene će napokon postati potpuno ravnopravne , čak i u zemljama gdje su danas osobe drugog reda poput Saudijske Arabije ili Pakistana.

Zdravstvenu skrb će nove tehnologije učiniti jeftinijom i pristupačnijom, a bolesti koje danas odnose milijune života u nerazvijenim dijelovima svijeta bit će iskorijenjene ili na rubu nestanka. HIV će postati kronična, a ne smrtonosna bolest . Vrlo vjerojatno će biti pronađeno i cjepivo koje će sprječavati širenje zaraze. Ipak, najviše zabrinjavaju bolesti koje još ne postoje , a koje će se do 2050.godine zasigurno razbuktati.

U morima više plastike nego riba

Prema nedavno objavljenom izvještaju Fondacije Ellen MacArthur na Svjetskom ekonomskom forumu u vodama širom svijeta do 2050. godine bit će više plastike nego riba.
Proizvodnja plastike u svijetu povećala se za deset puta od 1964. godine dostižući 311 miliona tona samo u 2014. godini. Očekuje se kako će se proizvodnja plastike udvostručiti u narednih 20 godina i učetvorostručiti do 2050. godine,
Šokantan je podatak da se samo pet posto od ukupnog broja plastike reciklira, 40 posto završiti na deponijama, dok trećina završi u oceanima.

U izvještaju se navodi da svake minute najmanje osam tona plastike završi u oceanu. Odbačena plastika se donekle razgrađuje, posebno u toplijim vodama, čime se ujedno oslobađaju otrovne kemikalije. Njih probavljaju ribe koje kasnije love i jedu ljudi. (24sata.hr)