"Dubuko me ražalostilo to što je danas zbog vlastite promocije zloupotrijebljena otvorenost dubrovačkih crkava za snimanje neprimjerenih fotografija pod krinkom umjetnosti, na što ćemo morati medijski i pravno reagirati", naglasio je danas biskup dubrovački Mate Uzinić reagirajući na snimanje Deutche Film und Fernsehakademie Berlin, odnosno njemačke akademije za film i televiziju, koja je dubrovačke lokacije, uključujući i crkvu, iskoristila za fotografiranje nage žene.

Snima se dokumentarac The Color Nude

Riječ je o dokumentarnom filmu ‘The Colour Nude’ u kojem će biti portretiran dubrovački fotograf Stjepo Brbora koji se bavi aktovima. Brbora je tako posljednja dva dana fotografirao 64-godišnji model Vesnu Knežević iz Beograda, želeći prikazati njenu ljepotu, bez obzira na dob, uklopljenu u ljepotu Dubrovnika.

Njemačka ekipa u razgovoru za Dubrovački dnevnik tvrdi kako su se potrudili da cijelo snimanje prođe vrlo diskretno, jer su znali da bi konzervativci mogli reagirati na golotinju u crkvi.

"To je jedna vrsta subverzije. Obišli smo krucijalna povijesna mjesta gdje možemo koketirati sa zidom, Držićem i samim Dubrovnikom, a sve to uz erotiku, odnosno određenu erotsku emociju. Fotografijama želimo izbjeći klišej, stereotip o ljepoti, predrasudu kako to mogu raditi samo mlade žene. Ovo je jedan novi izazov i zasad smo prezadovoljni", izjavio je dubrovački fotograf Brbora.
 

Film o oslobađanju i razbijanju tabua

Marijana Verhoef, režiserka filma, kaže kako je Dubrovnik idealna kulisa zbog svjetlosti i povijesnog aspekta, posebno zato što je i cilj samog filma razbijanje tabua i granica između prošlosti i sadašnjosti. Inače, model je njena majka.

"Dakle, to će biti film o oslobađanju i o ženskoj ljepoti, bez obzira na dob. Moja majka ima 64 godine i želimo to prikazati kao nešto najnormalnije na svijetu. Želimo poručiti kako se žena od 50 ili 60 i nešto može skinuti i kako je to lijepo, baš kao i kada se skine mlada djevojka. Ne skrivamo bore, nedostatke, i to je ideja cijelog filma – razbijanje određenog tabua,“ izjavila je Verhoef za Dubrovački dnevnik.  

"Namjerno ciljana Sodoma"

No, Crkva neće gledati blagonaklono na umjetničke slobode. Da je tome tako potvrdio je dubrovački biskup Uzinić koji je najavio i pravne korake zbog "zloupotrebe otvorenosti crkve".  

"Moleći večeras Gospodina za nas koji smo ovim povrijeđeni, s raspetim Isusom želim moliti i za one koji su to uzrokovali govoreći: „Oče, oprosti im, ne znaju što čine!", stoji na kraju poruke koju je biskup Uzinić napisao na društvenim mrežama. Javili su se odmah neki svećenici koji su reagirali na "napade na crkvu".

"Namjerno ciljana Sodoma ...! Namjerno oskvrnjuju Hram Božji! Bog Vam dao snage", javio se don Vinko Puljić iz Hrvatske katoličke misije u Siegenu.