Zbog postavljanja fotografije minijaturne diorame zloglasnog logora smrti Auschwitza na Facebook njemačke vlasti osudile su prošlog tjedna 32-godišnjeg Nijemca na 18 mjeseci zatvora.

“Ismijavali ste preživjele logoraše, a to je vrlo ružno”, rekao je sudac Manfred Weber nakon izricanja presude mladiću iz Galuchaua u Saskoj, čije ime nije objavljeno prema njemačkom zakonu o zaštiti identiteta.

Neonacistu ovo nije prvi doticaj sa sudom te je on u nekoliko slučaja kaznano gonjen zbog fotomontaža kojima je slavio Adolfa Hitlera i Treći Reich.

Inače, Nijemci nisu skloni šalama povezanim s nacizmom pa je tako prošlog listopada jedan američki turist pretučen nakon što je u Dresdenu u nekoliko navrata na glavnom gradskom trgu pokušavao salutirati s visoko uzdignutom desnicom, piše Tportal.hr.

Istog mjeseca dvojica kineskih državljana uhićena su u Berlinu kad su oponašali Hitlera ispred zgrade Bundestaga. Dvojac star 36 i 49 godina prošao je samo s novčanom kaznom u iznosu od 600 eura koju je, uz isprike, platilo kinesko veleposlanstvo.

Nacistički pozdrav je u Njemačkoj strogo zabranjen, baš kao i javno isticanje zastava, odora, slogana i pozdrava koji vuku svoje porijeklo iz Trećeg Reicha. Kazne za izgrednike kreću se do tri godine zatvora, ali se većina simpatizera nacizma izvuče s novčanim kaznama.