Građani Bosne i Hercegovine su kao tri najveća problema u zemlji ukazali na nezaposlenost, kriminal i korupciju te siromaštvo, pokazalo je istraživanje Transparency Internationala (TI) BiH o percepciji korupcije u BiH.

Kako je istaknula Ivana Korajlić, glasnogovornica TIBiH, na ta tri problema bh. stanovnici upozoravaju već petnaestak godina.

Istraživanje TIBiH je pokazalo i da je gotovo četvrtina građana bila u situaciji da im se za određene usluge traži izravno ili neizravno mito, a 51,1 posto njih bi to prijavili, dok 27 posto ništa ne bi učinilo, a osam posto bi platilo mito.

Korajlić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci navela da su građani u istraživanju naveli da su profesije - političari i doktori, u najvećem obimu prepoznati kao najpodložnije primanju mita te policija.

- Političke stranke se izdavaju kao najčešće institucije u kojima je rasprostranjena korupcija, a zatim policija i pravosuđe, dok ispitanici smatraju da najznačajniju ulogu u suzbijanju korupcije treba da imaju sudstvo, izvršna vlast, a na trećem mjestu je policija - rekla je ona.

Poražavajući podatak je da oko 30 posto građana smatra da je borba protiv korupcije unaprijed izgubljena.

Kao prepreke za borbu protiv korupcije stanovnici BiH su naveli vlastiti strah, pasivnost i nedovoljno znanje građana.

- Optimizma i ima i nema o pitanju mogućnosti da se smanji korupcija - navela je Korajlić precizirajući da je 20,6 posto ispitanika navelo da postoje šanse za smanjenje korupcije, a 22,9 posto da je mala mogućnost da se ona smanji.

TIBiH je krajem prošle godine proveo to istraživanje o stavovima građana BiH o prisutnosti korupcije u različitim segmentima društva. (prvi.tv)

Anketiranje je provedeno na uzorku od oko 1.500 građana BiH.