Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u nastojanju da u posljednji trenutak dobije podršku desnoga krila prije važnih izbora u utorak, izjavio kako neće dopustiti stvaranje palestinske države ukoliko bude ponovno izabran.

Izraelski čelnik nastoji prebaciti fokus sa socijalnih i gospodarskih pitanja na pitanja sigurnosti, uz objašnjenje da sam ne može obraniti Izrael.

Iako je ranije nagovijestio kako bi mogao prihvatiti osnivanje palestinske države, Netanyhu je u ponedjeljak izmijenio retoriku, navodeći rizike od takve promjene.

Kazao je da, ako bude ponovno izabran, Palestinci neće dobiti neovisnu državu koju žele na području Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Pojasa Gaze.

”Tko god se zalaže za uspostavu palestinske državu i očekuje povlačenje s teritorija jednostavno prepušta teritoriju napadima radikalnih islamističkih terorista na Izrael”, kazao je za izraelski portal NRG.

Upitan znači li to da neće doći do uspostave palestinske države ukoliko on ostane premijer odgovorio je: “Naravno.”

Isaac Herzog, čelnik izraelske Laburističke stranke zalaže se za oživljavanje mirovnih pregovora s palestinskim predsjednikom Mahmmoudom Abbasom uz podršku SAD-a.

Herzogova stranačka kolegica Tzipi Livni bivša je članica Netanyahuove konzervativne koalicijske vlade koja je vodila pregovore s Abbasom do njihovog prekida u tranvnju prošle godine.

Herzog i Livni optužuju Netanyahua da koristi strahove od Palestinaca i iranskoga nuklearnog programa kako bi birače odvratio od činjenice kako su troškovi življenja iznimno visoki, kao i od ostalih socijalnih pitanja, a prema istraživanju javnog mišljenja to su glavni problemi s kojima su Izraelci suočeni. /Hina/HMS/