Naš planet Zemlja nije oblika savršene sfere već se njezina forma mijenja ovisno o snazi gravitacije, i gustoći tla na kojem stojite.

Geoid, ili oblik zemlje koji bi činili oceani samo pod utjecajem gravitacije i rotacije Zemlje, bez vjetrova i plima, pokazuje da golemi 'komad' Zemlje - dublji od sto metara - doslovno nedostaje u Indijskom oceanu, piše Independent. Već dugo znanstvenici pokušavaju shvatiti kako je do toga došlo, a neke stare teorije kažu da su se ohlađene, guste oceanske tektonske ploče 'utisnule' u Zemljinu koru, time napravivši depresiju, prenosi Express.hr.

''Ovaj problem je jedan od najvećih misterija vezanih uz Zemlju i njezinu formaciju. Ono što je fantastično jest da to znači da postoji neki stvarni deficit mase i materijala negdje duboko u zemlji, koji uzrokuje ovu, laički rečeno, rupu - kaže jedan od autora najnovije studije'', profesor Attreyee Ghosh, sa Indijskog instituta za znanost. No istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Geophysical Research Letters tvrdi kako je propadanje materijala u Indijsko oceanu uzrokovano izdizanjem materijala na područku kontinenta Afrike.

Indijski potkontinent kreće se prema sjeveroistoku, a 'gura' ga i izdizanje vruće magme s dubine 300 do 900 kilometara na području Afrike, dok se istvremeno otvara 'rupa' južno od Indije. Anomalija je objašnjiva no znanstvenici ne znaju je li proces došao svom prirodnom kraju, ili će udubljenje nastaviti rasti, te što će to točno značiti za površinu Indijskog oceana, njegove struje, i tektoniku tog djela svijeta.