Meksičke studente, koji su nestali u rujnu na jugozapadu Meksika, otela je policija po zapovijedi lokalnog gradonačelnika i vjeruje se da su predani pripadnicima bande koji su ih ubili, zapalili njihova tijela, a ostatke bacili u rijeku.

To je zaključak istrage o nestanku 43 meksička studenta, rekao je državni odvjetnik Jesus Murillo Karam podsjećajući da se sigurni zaključci mogu izvući tek nakon DNA potvrde identiteta spaljenih trupla. To će biti izazov jer je iz spaljenih ostataka teško obaviti DNA identifikaciju.

Roditelji studenata odmah su reagirali poručivši da su dokazi nepotpuni i da vjeruju da su njihova djeca živa.

Skupinu studenata su 26. rujna u autobusima zaskočili naoružani muškarci. Žrtve su muškarci većinom u 20-im godinama života koji u pohađali koledž, a toga dana su se vozili autobusima i kombijima u obližnje mjesto Igualu na prosvjed zbog finanicjskih teškoća u kojima je bila njihova škola. Od tada im se gubi svaki trag.

Murillo je objavio da su trojica muškaraca, uhićeni u vezi njihova nestanka, priznali da su pogubili veliki broj osoba za koje se vjeruje da su studenti. Prema njihovu iskazu policajci su predali žrtve trojici muškaraca koji pripadaju bandi Guerreros Unido.

Vlasti su uhitile gradonačelnika Iguale Josea Luisa Abarcu i njegovu suprugu Mariu de los Angeles Pineda. Uhvaćeni su ranije ovog tjedna u Mexico Cityiju gdje su se skrivali.

Istraga je pokazala da je gradonačelnik, kad je saznao da će studentski prosvjed omesti jedan od njegovih službenih događaja, naredio šefu policije u Iguali Felipeu Floresu Velasquezu da zaustavi prosvjednike. Šef policije, koji je u međuvremenu smijenjen, u bijegu je.

Učiteljska škola koju su pohađali nestali studenti stara je više od 80 godina i poznata kao ljevičarska utvrda, a studenti su poznati po aktivizmu.

Otmica studenata izazvala je masovne prosvjede u zemlji i ozbiljno potkopala tvrdnje predsjednika Enriquea Pene Nieta da je Meksiko tijekom njegova mandata postao sigurnija zemlja. Pena Nieto je kazao kako je otkriće šokantno i poručio da će svi koji su krivi odgovarati.

HRT.hr