Europski parlament zatražio je od Europske komisije da ni u kojem slučaju ne umanjuje proračun za zemlje zapadnog Balkana

U posebnoj rezoluciji navedeno je da „nedavni zabrinjavajući razvoj političke situacije na zapadnom Balkanu zahtijeva hitnu pažnju i aktivnosti Unije kako bi se pojačala i bila efikasnija podrška državama ove regije da bi se izbjegla opasnost da napredak koji je postignut u proteklih deset godina bude doveden u pitanje", piše Dnevni avaz.

- Stoga, odbijamo prijedlog da se umanji proračun za zapadni Balkan za gotovo 90 milijuna eura. Smatramo da taj novac treba biti u proračunu kako bi bio iskorišten za podršku političkim reformama u regiji, pod okriljem pretpristupnih fondova (IPA) - navedeno je u predloženoj rezoluciji EP-a. O njoj, kao i proračunu EU, zastupnici će glasovati danas. Prijedlog je da proračun EU za 2018. godinu iznosi 162,6 milijardi eura. U svom zahtjevu da se Balkanu ne umanjuje financijska pomoć, zastupnici EP-a upozoravaju i na opasnost da bi ovaj dio Europe mogao „potpasti pod utjecaj trećih zemalja" i suočiti se „s rizikom potkopavanja sigurnosti i stabilnosti regije".

Na taj rizik upozorili su i ministri vanjskih poslova Hrvatske, Češke, Latvije, Litvanije, Poljske i Rumunije. Oni su, uz podršku svojih kolega iz Velike Britanije i Švedske, zatražili od institucija EU, prvenstveno Službe za vanjske poslove, koju vodi Fedrica Mogherini, da se pod hitno aktiviraju, ekipiraju u cijelosti i financiraju iz proračuna timovi za suzbijanje ruskog i turskog utjecaja u regiji Balkana te Baltika. U pismu je navedeno da su države potpisnice „na direktnoj meti i udaru sofisticirane i intenzivne kampanje vanjskih aktera koji za cilj imaju generiranje nepovjerenja prema demokratskom poretku, diskreditiranje i EU i naših partnera iz transatlantske zajednice te da oslabe naše jedinstvo", prenosi Avaz.