Iako su od od prvog dana Nove godine na snazi trošarine na duhan i alkohol, nema trošarina na gorivo jer još nema dogovora vlasti u BiH.

Federalna televizija navodi kako je, iako je u Dopunskom pismu namjere Međunarodnog monetarnog fonda naglašeno da su trošarine uvejt za drugu tranšu kredita zbog primjedbi na način raspodjele prihoda od trošarina, sve na čekanju.

Naime, Zakon o akcizama, koji nije prošao u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a kasnije i u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje, predvidio je povećanje trošarina za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

"Trošarine netko treba platiti, a to su bh. građani. Trenutno u strukturi cijene goriva osim osobne trošarine imamo dodatak za autoceste 10 feninga i dodatak za održavanje postojećih cesta 15 feninga. S ovih 15 feninga - hoće li ići u osnovnu trošarinu ili u neku posebnu na račun - to nam nije jasno", rekao je za FTV Milenko Bošković, predsjednik Udruženja naftaša u BiH.

Vlasti RS-a, FBiH i BiH nekoliko puta obećale su povećanje trošarina, a obvezale su se i Dopunskim pismom namjere prema MMF-u da će najkasnije u siječnju 2017. povećati trošarine na gorivo. No, zbog neslaganja o uplatama na jedinstveni račun sredstava, nema novca MMF-a, ali ni drugih kredita. Upitna je i gradnja poput one na Koridoru Vc i Luci Brčko.

"Smatram da ćemo imati dovoljno vremena da Zakon o akcizama usvojimo dok sredstva ne budu operativna. Nakon potpisivanja on treba proći put ratifikacije - Parlamentarnu skupštinu BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara, za što objektivno treba vremena", navodi direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić.

Trošarine na gorivo povlače i dugogodišnji zahtjev poljoprivrednika na plavi dizel. No, Zakon o akcizama se ne smije uvjetovati jer je međunarodna obveza, tvrdi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"To nitko ne dovodi u izravnu vezu. Pitanje trošarina zapalo je u slijepu ulicu ponajviše zbor raspodjele sredstva koja bi se na taj način ubrala", ističe Šarović.

Federalna televizija navodi kako se bez usvajanja zakona o trošarinama odgađaju značajne investicije kao što je gradnju Koridora Vc od 156 milijuna eura te dodatnih 56 milijuna eura za obnovu cesta u Federaciji.

Ništa od tih investicija neće biti izvodivo. Zakon o akcizama na gorivo inicijalni je zahtjev MMF-a za drugu tranšu kredita od 80 milijuna eura'', navodi FTV.