U Bosni i Hercegovini narednih dana neće biti pojeftinjenja cijena goriva, rečeno je za Anadolu Agency (AA) iz Odjela za evidentiranje promjena cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH.

"Kontinuirano primamo zahtjeve za promjenom cijena nafte, ali narednih dana cijena neće ići ispod 2.05 KM, koja je određena ranije. Znači, narednih nekoliko dana nećemo imati sniženje cijena nafte kod nas", naveli su iz ove institucije.

Nakon što su prošlog tjedna periodične cijene nafte pale kao rezultat porasta zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, i u Bosni i Hercegovini se očekivalo određeno pojeftinjene, kojeg ipak neće biti.

Ovog mjeseca cijene nafte u BiH su pale sa 2,10 na 2,05 KM što je obradovalo mnoge građane.

Cijene nafte su tijekom današnjeg trgovanja u Aziji pale, u očekivanju rezultata zasjedanja Američke Uprave federalnih rezervi i objavljivanja izvještaja o američkim zalihama nafte. Američka "laka" nafta za isporuku, prema posljednjim podacima, pojeftinila je na burzi u New Yorku za devet centi na 47,89 dolara, dok je nafta tipa "brent" pojeftinila za 12 centi na 53,18 dolara.

Na tržištu također očekuju objavljivanje izvještaja o posljednjim zalihama nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Američki institut za naftu (API) je ranije ovoga mjeseca saopćio da su zalihe nafte prošlog tjedna porasle za 2,3 milijuna barela.

Pritisak na cijene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na svjetsko tržište nakon što je službeni Teheran nedavno postigao dogovor sa šest vodećih zapadnih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.