Građani BiH pomalo se navikavaju na novi režim u prometu i rigoroznije kazne, nakon što je izmijenjen Zakon o osnovama sigurnosti prometa.

S obzirom da je i portal Grude.com posljednjih dana itekako pratio ovu problematiku i osluškivao puls vozača s jedne strane i policije kojoj je cilj provođenje zakona s druge strane, kontaktirali smo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, gdje su nam objasnili nova pravila. Između ostalih, nema kazne ako se prekorači brzina do 10 kilometara na sat, a svaka kazna koja se plati u razdoblju od osam dana, omogućuje plaćanje polovine kazne.

- Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini ne propisuje prekršajne odredbe za prekoračenje brzine kretanja do 10 kilometara na sat. Sankcioniranje se provodi za prekoračenja iznad 10 km/h od dozvoljene brzine, i to od 10 do 20, od 20 do 30, i preko 30 km/h od dozvoljene. Ako vozač prekorači brzinu kretanja za više od 30km/h od dozvoljene izreći će mu se novčana kazna od 400 KM, a vozaču uz kaznu će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca i dva kaznena boda, ističu za portal Grude.com u državnom Ministarstvu prometa i komunikacija.

Istaknuli su da i dalje, prema zakonima o prekršajima koji su na snazi u BiH, ako se novčana kazna plati u roku od osam dana, plaća se pola iznosa.

S obzirom da je u ZHŽ-u bilo pritužbi vozača na nedovoljan broj prometnih znakova i ograničenja brzine, a prevelik broj radarskih kontrola, u ministarstvu su nam rekli da je za njih nadležno ministarstvo u ZHŽ-u. - Prometni znakovi postavljaju se u skladu s projektom prometne signalizacije. Ova oblast je u nadležnosti upravljača puta za konkretnu dionicu, rečeno je.

Što se tiče ispravaka prometnih znakova i povećanja brzine, rečeno nam je da korekcija prometne signalizacije isključivo ovisi od upravljača puta, odnosno od elaborata koji se radi za svaku dionicu, što je također u nadležnosti organa za promet u ovisnosti od vrste i kategorije puta.

Grude.com