Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija na vrijeme donijeti odluku o kandidatu za glavnog tajnika UN-a, ali da kandidati Crne Gore, Makedonije i Hrvatske sigurno ne mogu imati podršku Beograda.

 On je podsjetio da je Vijeće sigurnosti UN-a tek nedavno uputio poziv svim zemljama da predlože svoje kandidate za generalnog tajnika, a da će novi glavni tajnik stupiti na dužnost 2017. godine.

 To znači da bi njegov izbor mogao biti u drugoj polovici iduće godine.

 "Srbija će na vrijeme donijeti odluku da li će imati svog kandidata ili će podržati nekog drugog", rekao je Dačić.

 Prema njegovim riječima, Beograd svakako ne može podržati kandidate čiji su politički stavovi suprotni nacionalnim i državnim interesima Srbije.

 Riječ je o vrlo ozbiljnoj funkciji i zato Srbija mora voditi računa kome će dati potporu, rekao je Dačić nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

 On je precizirao da nije riječ o tome da li neki kandidat osobno odgovara već o politici koju zastupa.

 Pokazalo se, kako je podsjetio, da je izjašnjavanje nekih zemalja iz regije po pitanjima koja su za Srbiju bila važna, na međunarodnom planu bilo suprotno "našim nacionalnim interesima bez obzira na prijateljske odnose s njima".

 "Isto tako kao što oni vode računa o svojim interesima i mi ćemo voditi o našim. Da budem potpuno iskren, kandidati Crne Gore, Makedonije i Hrvatske sigurno ne mogu imati našu podršku. Da li bi podržali prijedlog iz Albanije?", zaključio je Dačić.

 Crnadak je rekao da se u BiH još nije razgovaralo o kandidatu te zemlje niti o eventualnoj podršci kandidatu neke druge zemlje.