''Odlučila sam da ove godine neću ići ni u Jasenovac, ni u Bleiburg. Neću, jer više ne želim sudjelovati u tim ideološkim podjelama'', rekla je u razgovoru za Jutarnji list Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica Republike Hrvatske.

Kaže kako ne želi kao predsjednica participirati u daljnjem intenziviranju podjela među Hrvatima.

''Želim to završiti. Držim da politizacija, a pogotovo politikantstvo oko Jasenovca i Bleiburga predstavljaju ponovnu viktimizaciju tamošnjih žrtava. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir. Prestanimo manipulirati njima u političke svrhe. Jer to ne vodi ničemu'', rekla je Grabar-Kitarović.

Mišljenja je kako se manipulacijama samo može pogoršati situaciju u Hrvatskoj što bi cijeloj državi donijelo negativan imidž u međunarodnoj zajednici.

''Ali ono što je gore, zakopat ćemo se u prošlosti i nikada nećemo imati snage i hrabrosti zakoračiti u budućnost'', upozorila je.

Smatra kako je strašno da se danas pokušava proizvesti podjela na antifašiste i one koji su za Domovinski rat. Hrvatska je utemeljena na antifašizmu, na Domovinskom ratu i na onome što smo stvarali zajedno s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i svim ljudima koji su branili Hrvatsku i koji su u njoj ostali'', rekla je između ostalog u razgovoru za Jutarnji list Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica Hrvatske.