Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, potvrdio je danas da ga je jučer zvao Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Parlamenta BiH i neusvajanja hitne procedure kada je u pitanju set zakon o trošarinama, Dodik je potvrdio da je prije glasovanja dobio poziv od Izetbegovića.

“Bakir Izetbegović me jučer zvao, pokušao je da dođe do nekog rješenja. Tražio je da SNSD glasa za neke zaključke. Rekao sam mu da ne može”, kazao je Dodik, a prenosi N1 televizija.

Naime, pojašnjena radi, zaključci se odnose na Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića koji su rekli da će glasati za set zakona o trošarinama ukoliko se usvoje njihovi zahtjevi. Pošto nisu usvojeni, set zakona o trošarinama nije dobio potrebnu većinu za hitnu proceduru.

Dodik je govoreći o istoj temi kazao da je RS učinila sve da sprovede svoje obveze po Reformskoj agendi i da nije pravio nikakve dogovore sa strancima niti političkim strankama iz FBiH, ali i oporbom iz RS.

“S povećanjem koje bi se dogodile da je Zakon usvojen, cijena bi i dalje ostala najzniža u regiji. SNSD je izračunao da bi putevi sa povećanom trošarinom dobili 25 milijuna KM na stavci koja je namjenska. Ovim zakonom bi dobili nekoliko važnih stvari”, poručio je Dodik.

Dnevnik.ba