Evakuacija sirijskih civila i boraca iz četiri opkoljena grada u okviru dogovora o razmjeni zaraćenih strana nastavila se u petak nakon 48-satnog zastoja, priopćili su državni mediji i organizacija za praćenje poštivanja ljudskih prava.

Pet autobusa koji prevoze pobunjenike i njihove obitelji  iz gradova u blizini Damaska napustili su tranzitnu točku u okolini grada Alepa gdje su čekali da uđu u pobunjeničku teritoriju, priopćio je državni informativni kanal Ikhbariyah, prenosi agencija Reuters.

U međuvremenu, deset autobusa punih ljudi iz šiitskih gradova al-Foua i Kefraya, koji su opkoljeni pobunjenicima, stigli su u Alep, koji je pod kontrolom vlade, navodi al-Ikhbariyah.

Tisuće evakuiranih osoba iz dva šiitska grada bili su zaglavljeni dva dana na drugoj tranzitnoj točki u okolini Alepa, gdje je u prošlotjednom bombaškom napadu na izbjeglički konvoj poginuo veliki broj ljudi.

Sirijska obzervatorija za ljudska prava priopćila je da se 48-satni zastoj dogodio zbog pobunjeničkih zahtjeva da vlada pusti na slobodu 750 zatvorenika kao dio dogovora.

Ta organizacija sa sjedištem u Britaniji potvrdila je u petak ujutro da su evakuacije nastavljene po recipročnom dogovoru, ali da ostaje nejasno jesu li vlasti pustile zatvorenike na slobodu.