U cilju istraživanja ekonomski interesantnih rezervi, nastavak geoloških istraživanja nafte i plina na prostoru Federacije je strateško opredjeljenje Vlade Federacije BiH u sljedećem razdoblju.

To je navedeno u Informaciji o izvršenim aktivnostima na realizaciji projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji, koju je na današnjoj sjednici prihvatio Dom naroda Federalnog parlamenta, te zadužio Vladu Federacije BiH da nastavi s realizacijom projekta.

S obzirom na njegovu kompleksnost Vladi se predlaže da formira savjetodavno tijelo za Federaciju u čijem bi sastavu bile stručne osobe s akademije, fakulteta i drugih instituta specijaliziranih za oblast geologije, rudarstva i ekonomije, koji bi bili uključeni u provedbu projekta.

''U Federaciji ni pri Akademiji znanosti i umjetnosti BiH, a ni pri bilo kojoj drugoj stručnoj i znanstvenoj ustanovi ne postoji znanstveno vijeće koje bi moglo biti od stručne pomoći Vladi u realizaciji ovog projekta'', kaže se u Informaciji.

Osim toga, Vlada bi trebala imenovati i stručni tim za vođenje pregovora prilikom dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina kao strateškog ugovora za Federaciju BiH.
To je, između, ostalog predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o istraživanjima i eksploataciji nafte i plina u FBiH, koje su u formi nacrta danas također usvojili zastupnici.

Na osnovu toga, otklanja se zastoj u izboru stručnog konzultanta koji bi doveo u pitanje nastavak Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH budući da je, nakon ranije raspisanih tendera, utvrđeno da nijedan ponuđač ne ispunjava tražene kriterije, odnosno nema potrebne kvalifikacije za pružanje usluga vođenja pregovora i izradu ugovornog modaliteta.

Pored toga, izmjenama se pooštravaju kaznene odredbe za nepoštivanje zakona. Jedna od njih je i da će pravnoj osobi koja bez odobrenja nadležnog organa istražuje i/ili eksploatira naftu i plin biti oduzeta na taj način pribavljena imovinska korist, te će mu biti izrečena zaštitna mjera zabrane istraživanja i eksploatacije.