NASA je u četvrtak objavila da je pronašla solarni sustav s jednakim brojem planeta kao u sunčevom sustavu.
 
NASA je pomoću Keplerovog teleskopa ranije otkrila sedam planeta koji kruže oko zvijezde Kepler-90, koja izgleda kao naše sunce. Međutim, znanstvenici su danas objavili da su otkrili i osmi planet u sustavu pomoću Googleove tehnologije umjetne inteligencije.

Osmi planet otkriven je pomoću kompjutora koji je obrađivao podatke iz Keplerovog svemirskog teleskopa i tražio signale koji bi mogli dolaziti s planeta. Ovo otkriće stoga sugerira da se i među ranije sakupljenim podacima mogu nalaziti informacije o solarnim sustavima koje još nisu uočene. Kepler je skupljao podatke četiri godine i pritom pregledao 150 tisuća zvijezda, navode znanstvenici.
 
 
Znanstvenici očekuju nova otkrića pomoću analize podataka iz Keplerovog teleskopa
 
Planeti u otkrivenom solarnom sustavu su mnogo bliže jedan drugom nego planeti u našem sustavu, ali on je vrlo stabilan: "Sustav zvijezde Kepler-90 je poput mini verzije našeg solarnog sustava. Maleni planeti su unutra i veliki izvana, ali sve je zgurano mnogo bliže jedno drugom", izjavio je NASA-in astronom Andrew Vanderburg. Dodao je da ovo "gotovo sigurno nije posljednji otkriveni sustav s osam planeta".
 
Sustav Kepler-90 nije dobar kandidat za pronalaženje života, ali novo otkriće navodi na pretpostavku da bi znanstvenici mogli pronaći puno više planeta nego što su do sada očekivali, pomoću nove kompjutorske analize ranije skupljenih podataka, prenosi Index.