"Najnovije snimke teleskopa Hubble potvrđuju kako na Jupiterovu mjesecu Europi, ispod kilometrima debele ledene površine, vjerojatno postoi golemi ocean koji bi mogao imati uvjete povoljne za život", objavili su NASA-ini znanstvenici na večerašnjoj izvanrednoj telekonferenciji.

Istraživanja pomoću teleskopa Hubble još 2014.g. pokazala su kako na Europi u atmosferu izbijaju golemi vodoskoci koji su potvrda postojanja oceana ispod ledene površine, rekao je William Sparks, astronom na Space Telescope Science Institutu in Baltimoreu.

Objasnio je kako su najnovije snimke napravljene u ultraljubičastom dijelu spektra na granici mogućnosti Hubblea, što znači kako će ih ipak još trebati potvrditi drugim uređajima i teleskopima.

Na njima su zabilježene perjanice vodoskoka kao tamne sjene na svijetloj pozadini Jupitera. One izgledaju stvarno, a statističke potvrde su vrlo jake.
 

"Europa je vrlo zanimljiv svijet. NASA radi na misiji kojom bi se Europa istražila iz blizine. No mi smo nestrpljivi i želimo je proučavati već sada. Budući ne možemo letjeti blizu Europe, sljedeće najbolje što možemo je promatrati je uz pomoć teleskopa Hubble i njegovih jedinstvenih sposobnosti", rekao je Paul Hertz, direktor NASA-ina Odsjeka za astrofiziku u Washingtonu.

"Ocean na Europi smatra se jednim od najperspektivnijih mjesta u Sunčevom sustavu na kojima je potencijalno moguć život", kazao je Geoff Yoder iz NASA-e.

U priopćenju objavljenom na stranicama stoji kako ocean na Europi sadrži dvostruko više vode od svih oceana na zemlji, no zaštićen je slojem leda nepoznate debljine. Procjenjuje se kako se oblaci pare dižu i na oko 200 kilometara od površine prije nego padne na površinu mjeseca.