U jeku vala masovnih prosvjeda u Iranu predsjednik te zemlje Hassan Rouhani pozvao je mlade Irance da budu pribrani i svjesni da Iran i cijela regija prolaze kroz izuzetno osjetljivo i izazovno razdoblje.

Val masovnih prosvjeda u iranskim gradovima počeo je skupom u Mešhedu u četvrtak, a predsjednik Irana Rouhani prvi put se jutros obratio javnosti tim povodom. Pozivajući sunarodnjake da ne podlegnu provokacijama i budu razboriti, Rouhani je kazao da Iranci imaju pravo kritizirati vlast te dodao da se to mora raditi na konstruktivan način koji će donijeti poboljšanje u zemlji. ''Neki ekonomski problemi su naslijeđeni iz prošlosti, a neki su iz novijeg vremena.

Masovni prosvjedi ne smiju ugrožavati zemlju. Moramo spriječiti da se zemlja prosvjedima dovede u situaciju koja će pogodovati našim neprijateljima'', poručio je Rouhani.

Naglasivši da narod i država trebaju pružati međusobnu podršku, Rouhani je kazao da demonstranti ne prosvjeduju samo zbog ekonomskih problema, već da žele rješenje i problema korupcije i transparentnosti u zemlji.

''Vlada Irana radi na otvaranju radnih mjesta, ali standard života ljudi nije popravljen već pet ili šest godina. Zagađenost zraka, nezaposlenost, ekonomski, socijalni i politički problemi trebaju biti i jesu zadatak vlasti, a narod u rješavanju tih problema i borbe protiv korupcije. Međutim, pitanje je na koji način to treba činiti'', poručio je Rouhani.

Tijekom prosvjeda koji su u protekla četiri dana održavani u brojnim iranskim gradovima život su izgubila najmanje dva, a ranjene su desetine demonstranata. Uhićeno je najmanje 300 osoba.