Gripa obično prolazi za jedan do dva tjedna  i liječenje antibioticima nije korisno. Kako su antibiotici nedjelotvorni na virusne infekcije, liječenje nekompliciranih slučajeva gripe je simptomatsko. Antibiotici su prihvatljivi samo u slučaju dokazane sekundarne bakterijske infekcije i na preporuku liječnika.

Liječenje se svodi na liječenje simptoma gripe

Najvažnije je mirovanje, dovoljno sna i mnogo tekućine - najbolje u obliku toplih napitaka, čaja. Kod grlobolje i kašlja odlično djeluje čaj od timijana i kadulje uz dodatak meda i limuna. Kod povišene temperature odlično djeluje čaj od bazge ili lipe uz dodatak meda i limuna i/ili vitamina C.

Med, limunada, čajevi, pileća juhica, inhalacije, vlaženje i provjetravanje sobe u kojoj se boravi, stari su prokušani lijekovi iz narodne medicine koji olakšavaju simptome bolesti, sprječavaju dehidraciju, vlaže sluznicu nosa i grla i olakšavaju oslobađanje sluzi iz dišnih putova.

Temperaturu je potrebno smanjivati tuširanjem, oblozima i lijekovima na bazi paracatamola (za djecu i odrasle osobe alergične na acetilsalicilnu kiselinu)  i acetilsalicilne kiseline. Kapi za nos smanjuju otok sluznice nosa i olakšavaju disanje.

Inhaliranje, tople kupelji i vlaženje prostora u kojem se boravi ublažava kašalj uz pomoć lijekova za kašalj (antitusika za suhi, a mukolitika za produktivni kašalj). Inhaliranje je osobito korisno kod hunjavice. Inhalacije čajem od kamilice ili fiziološkom (slanom) otopinom u trajanju od 5-10 minuta smiruju kašalj i hunjavicu, prenosi Metro-portal.

Kada zatražiti liječničku pomoć?                                                                

•    kod povišene temperature i zimice koja traje duže od tri dana
•    dugotrajnog kašlja koji traje duže od dva do tri tjedna
•    dugotrajno začepljenog nosa i glavobolja uz nosnu sekreciju
•    bolova u prsima, jake glavobolje, vrtoglavice i učestalog povraćanja
•    otežanog disanja
•    općeg lošeg stanja - klonulosti, malaksalosti ili pojačane razdražljivosti