Napetosti između SAD-a i Rusije svakim su danom sve veće, a mogle bi kulminirati sljedećeg tjedna tijekom izbora za novog američkog predsjednika. Naime, prema nekim ranije obavljenim informacijama, ruski hakeri mogli bi pokušati utjecati na izbore, odnosno njihov ishod, a ako do toga zaista dođe, hakeri američke vlade bit će spremni na odgovor.

Još prošlog mjeseca brojni su mediji objavili kako CIA priprema planove za potencijalne cyber napade na Rusiju kao odgovor na sve češće napade ruskih hakera te se čini kako bi već za nekoliko dana mogli početi s realizacijom tih planova.

Prema dobro upućenim izvorima novinara NBC Newsa, Amerikanci su 'probili ključne ruske sustave' i spremni su odgovoriti na sve eventualne napade ruskih (ili nekih drugih) hakera koji bi mogli pokušati utjecati na izbor najmoćnije osobe u SAD-u.

Ovi ključni sustavi uključuju dijelove ruske telekomunikacijske mreže, elektrane i komadni sustav ruske vojske, no do napada na te sustave doći će samo u slučaju 'značajne i velike prijetnje'.

Ipak, iako se mogu očekivati neki manji napadi i pokušaji utjecanja na rezultate objavom lažnih dokumenta i širenjem laži putem društvenih mreža, čini se kako većima američkih dužnosnika ipak ne očekuje velike napade Rusa na kritičnu infrastrukturu (što bi moglo značiti i objavu rata).

Na NBC-u napominju kako se iz američke vojske često hvale kako imaju najnaprednija cyber oružja na svijetu o kojima, naravno, ne žele govoriti, a vjerojatno su ih već upotrijebili u cyber napadima na iranska nuklearna elektrane – iako nema nikakvih službenih potvrda tko stoji iza tih napada, dio medija optužio je američku i izraelsku vojsku.

Još prije dvije godine Mike Rogers iz američke Nacionalne sigurnosne agencije upozorio je kako 'neprijatelji' redovito špijuniraju kritičnu infrastrukturu SAD-a kako bi bili spremni reagirati u slučajevima napada te je pred članovima Kongresa rekao kako nije pitanje hoćemo li vidjeti dramatične (cyber) napade, već kada će se to dogoditi.

U takvim napadima mogli bi ciljati industrijske kontrolne sustave koji upravljaju infrastrukturom poput kemijskih tvornica i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

Takvi potencijalni veliki napadi na infrastrukturu, smatraju stručnjaci, mogli bi biti početak cyber ratova, odnosno 'pravih' ratova, a s obzirom kako u posljednje vrijeme sve češće slušamo o prijetnjama nuklearnim oružjem, nadamo se kako neće biti ništa od takvih napada koji bi mogli 'zakotrljati lavinu', već da će maksimum upletanja u izbore biti putem lažnih objava na društvenim mrežama.

zimo.co