U lipnju smo saznali za prvu žrtvu autonomnog načina rada Teslinih automobila, nazvanog Autopilot i dostupnog od listopada prošle godine. Bio je to 40-godišnji bivši marinac Joshua Brown, koji je život izgubio početkom svibnja u Willistonu na Floridi, kada se njegov auto u režimu samovožnje zabio u tegljač prepriječen na cesti, dok je Brown, navodno, gledao film Harry Potter, slijepo vjerujući u mogućnosti svog tehnološki naprednog auta, piše Jutarnji.hr

A tek se nedavno, sredinom rujna, saznalo za najvjerojatnije stvarni prvi slučaj pogibelji vožnje pod režimom Autopilota, a koji datira još iz siječnja ove godine.

Kineski 23-godišnji vozač Gao Yaning tad je smrtno stradao na autocesti u sjeveroistočnoj pokrajini Hebei kad se, prepušten samoupravljanju, njegov Tesla Model S zabio u kamion koji je čistio kolnik autoceste. Snimka video kamere iz automobila koja je izašla u javnost jasno pokazuje kako se auto ne smanjujući brzinu približava narančastom kamionu uredno označen rotirajućim svjetlima, koji se kreće sporo uz sam rub ceste.

No, nema nikakve reakcije i auto se u punoj brzini zabija u kamion... Uz to, samo nekoliko dana prije objave kobne snimke, nizozemski mediji objavili su da je u mjestu Baarn smrtno stradao 53-godišnji vozač u Tesli Model S. Auto je, navodno pod Autopilotom, skrenuo s ceste i zabio se u drvo.

I dok usprkos tome mnogi još važu o odluci Elona Muska da sustav samoupravljanja pusti u javnu upotrebu i testiraju ga u stvarnim uvjetima dok je još u fazi razvoja, jedino je Njemačka odlučila reagirati.

Svim vlasnicima Tesli prošli je tjedan Ministar prometa Alexander Dobrindt poslao pismo u kojem ih oštro upozorava kako je to samo pomoć u vožnji te da i vožnja s uključenim Autopilotom zahtijeva vozačevu punu pažnju, odnosno da su prema njemačkom zakonu dužni držati svoj auto pod kontrolom u svakom trenutku.

No, nije stao samo na tome - poslao je pismo i Tesli, u kojem traži da funkciju samovožnje prestanu reklamirati pod imenom Autopilot, jer to ime sugerira vozačima da njihova pažnja više nije potrebna.

U njegovom pismu doslovno stoji i sljedeće: u namjeri da se spriječe nesporazumi i nerealna očekivanja kupaca, tražimo od vas da varljiv termin Autopilot više ne koristite u reklamirajunju sustava. Tesla je reagirala priopćenjem da se termin Autopilot koristi u svemirskoj industriji već desetljećima i to za sustav koji funkcionira u sprezi s pravim pilotom te da su uvijek jasno naglašavali kupcima da i Autopilot zahtijeva stalni nadzor vozača.