Bura nezadovoljstva koju je izazvala Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog univerzitetskog centra Sarajevo i supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, neovlašteno koristeći njegovo službeno vozilo, nije se ni stišala, a Izetbegović se pobrinuo za novi skandal, ovaj put u vlastitoj režiji, objavio je Hrvatski medijski servis (HMS).

''U nastojanju da podigne itekako poljuljani Izetbegovićev, ali i vlastiti imidž stranke, SDA je u petak slavodobitno objavila vijest o povratku u stranačke redove općinskog načelnika Bugojna Hasana Ajkunića, koji je na tu poziciju izabran kao neovisni kandidat. Ništa prijeporno ne bi bilo u ovom upriličenom promicanju da čitav ovaj javno propraćen ritual potpisivanja Ajkunićeve pristupnice u SDA nije upriličen u službenim prostorijama Predsjedništva BiH, što se jasno vidi na fotografiji objavljenoj ovom prigodom'', piše HMS.

Kako se navodi, ovome, za Izetbegovića očigledno izuzetno značajnom događaju, prisustvovala je i dopredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

''Ovakvo zloupotrebljavanje službenih prostorija Predsjedništva BiH i njihovo banaliziranje i korištenje u stranačke svrhe premašuje ne samo mjeru dobrog ukusa nego i minimuma zakonitosti koje bi u svom radu morali prakticirati najviši državni dužnosnici. Očigledno je i bez svake dvojbe da je ovim nepromišljenim postupkom Izetbegović prevršio svaku mjeru u korištenju službenih resursa koji mu stoje na raspolaganju. Izetbegoviću, očigledno, nije jasno da službene prostorije odnosno uredi Predsjedništva BiH nisu mjesta za stranačke aktivnosti'', piše HMS.

Dnevni avaz pak piše kako ovo nije prvi put da Izetbegović koristi prostorije Predsjedništva BiH u stranačke svrhe.

''Novinari su bili svjedoci održavanja brojnih sjednica Kolegija SDA u kabinetu Predsjedništva BiH, ali i drugih stranačkih sastanaka i sijela. Tako je, naprimjer, u zgradi Predsjedništva BiH 31. siječnja ove godine održana sjednica Kolegija SDA, a nakon incidenta koji se dogodio tijekom sjednice stranačkog povjereništva u Srebrenici'', navodi Avaz.

Zatim je, dodaje sarajevska novina, Izetbegović u službenim prostorijama ove državne institucije primio Hamdiju Fejzića, smijenjenog predsjednika SDA Srebrenice, koji se sumnjiči da je organizator napada na Adila Osmanovića, zamjenika predsjednika SDA, kada su također u Predsjedništvu BiH razgovarali o unutarstranačkim problemima.