Dva protupožarna aviona kanadera s ukupno 14 pilota i zrakoplovnih tehničara iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) vratili su se u četvrtak, iz Italije gdje su od 29. listopada sudjelovali u gašenju više požara na području sjeverne Italije.

Tijekom četiri dana aktivnog sudjelovanja u gašenju požara u susjednoj Italiji, posade su provele oko 50 sati u zraku u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama, a ukupno su izbacili oko 800 tona vode na požarištima.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji. Osim u Italiji, Hrvatska je pružala pomoć u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Izraelu, Makedoniji i Portugalu, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH), prenosi Hina.

Pri povratku u matičnu bazu u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, protupožarne snage dočekali su zapovjednik baze pukovnik Mario Pleša i zamjenik zapovjednika PPE bojnik Tomislav Vacenoski, navodi MORH .

Voditelj hrvatskog tima u Italiji pukovnik Davor Turković istaknuo je kako je riječ o velikim požarima na više lokacija. “Gasili smo u područjima visokih nadmorskih visina u okolici Torina. Nakon poziva talijanske Civilne zaštite letjeli smo zajedno s talijanskim posadama koje su bile u ulozi vođa, dok su naše posade bile pratioci. Misija je uspješno provedena, a suradnja s Talijanima je bila odlična”, rekao je pukovnik Turković, a prenosi MORH.

Kopilot jednog od kanadera natporučnik Ivan Dukić naglasio je kako je gašenje požara u Alpama za njega bila jedinstveno iskustvo. “Niti slutio nisam kako ću gasiti požare u blizini Mont Blanca. No, najvažnije je kako smo napravili dobar posao i stekli novo iskustvo”, rekao je Dukić.

Hrvatski kanaderi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH i uz prethodnu suglasnost Predsjednice RH, a sukladno Odluci o uporabi OS RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Italiji radi gašenja požara koju je donijela Vlada na telefonskoj sjednici, 28. listopada.

Dnevnik.ba