Wal-Martov uvoz robe iz Kine doveo je do gubitka 400.000 radnih mjesta u SAD-u između 2001. i 2013. godine, procjenjuje američka neprofitna organizacija EPI.

Wal-Mart, najveći svjetski trgovački lanac, u tom je razdoblju pridonio rastu trgovinskog deficita SAD-a s Kinom s 15,3 posto, procjenjuje se u izvješću Ekonomsko-političkog instituta (EPI).

Američki trgovinski deficit s Kinom povećan je tijekom dvanaest godina, do 2013., gotovo četiri puta, na 324.2 milijarde dolara.

"Wal-Mart je pridonio nepoštivanju radnih prava u Kini i povredi međunarodnih trgovačkih normi, pružajući golemi i sveobuhvatni kanal za distribuciju umjetnog, jeftinog i subvencioniranog kineskog izvoza u SAD, tvrdi EPI.

Institut navodi i kako je Wal-Martov plan o povećanju prodaje robe američkog podrijetla rezultirao vrlo malim povećanjem broja radnih mjesta u američkom proizvodnom sektoru.

S druge strane, Wal Mart odgovara kako je analiza EPI instituta manjkava te kako je povećao broj radnih mjesta kroz proširenje svog poslovanja u području opskrbe, logistike i distribucije.

Wal-Mart također navodi izvješće Boston Consulting Group gdje piše kako će taj trgovački lanac, temeljem svojih proizvodnih inicijativa, posredno kreirati približno milijun novih radnih mjesta u SAD-u do 2023. godine, uključujući i izravno povećanje broja novih radnih mjesta do 250.000.

EPI, s druge strane, ističe kako će rastući američki deficit i sve veći Wal-Martov uvoz vjerojatno ugasiti mnogo više poslova nego što će ih ta kompanija pokrenuti u SAD-u tijekom sljedećeg desetljeća.

Wal-Mart je 2013. najavio da će do 2023. od američkih proizvođača kupiti robe u vrijednosti 50 milijardi dolara. Prvotni je cilj kasnije podignut na 250 milijardi dolara, nakon pritiska sindikata i ostalih kritičara koji su isticali da Wal-Martova politika niskih cijena podriva američko tržište rada.