Najviše cijene mesa među članicama Europske unije prošle godine je imala Danska, za gotovo 40 posto iznad prosjeka bloka, dok je u Poljskoj ono bilo najjeftinije, za 47 posto ispod europskog prosjeka, prema danas objavljenim podacima Eurostata.

Iza Poljske slijedi Bugarska, u kojoj su cijene mesa lani bile za 44 posto niže, te Rumunija sa cijenom manjom za 41,1 posto od prosjeka EU.

Među ostalim članicama sa znatno višim cijenama mesa u odnosu na europski prosjek su Austrija (37 posto iznad prosjeka), Švedska (+ 34,5 posto) i Francuska (+31,3 posto).

Kada se uzmu u obzir sve europske zemlje, ne samo članice EU, najskuplje meso su plaćali žitelji Švicarske, za 157 posto više od europskog prosjeka, a najjeftinije su opet plaćali Poljaci, čije su cijene mesa bile niže nego u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji ili Makedoniji.

Prema analizi statističke službe EU, cijene mesa su u Srbiji bile za oko 40 posto ispod prosjeka 28-člane unije, u Albaniji za 46 posto, u Makedoniji za 43, a u Crnoj Gori za 34 posto manje u odnosu na prosjek EU.

Prethodno istraživanje koje je sprovela kompanija Katervings potvrdila je da Švicarska ima najviše cijene mesa na svijetu, pri čemu se jedan kilogram junetine u toj zemlji plaćao 49,68 dolara, što je za gotovo 150 posto iznad svjetskog prosjeka.

S druge strane, nekvalificirani radnik u Švicarskoj mora da radi samo 3,1 sat da bi mogao da kupi kilogram mesa, dok onaj u Indonezije mora da radi 23,6 sati da bi kupio kilogram junetine koji u toj zemlji košta samo 9,01 dolar.