John Collison je imao samo 16 godina kada je zajedno s bratom osnovao prvo startap poduzeće i postao milijunaš. Danas se nalazi na čelu “Forbsove” liste milijardera.

Ima samo 26 godina, vlasnik je poduzeća i milijarder – najmlađi na svijetu koji je sam stekao bogatstvo. Zajedno sa 28-godišnjim bratom Patrickom, John Collison vodi startap kompaniju “Stripe”, američki servis za plaćanje putem interneta. Nakon financijske injekcije od oko 150 milijuna dolara, njihova kompanija trenutno vrijedi 9,2 milijarde dolara. Najnovija sredstva osigurao je CapitalG, filijala Googlove matične kompanije Alfabet, pa je sada vrijednost kompanije “Stripe” gotovo dvostruko veća nego prošle godine.

Karijera ovog mladog momka liči na uspon osnivača Facebooka Marca Zuckerberga, koji je imao 25 godina kada je 2009. postao najmlađi “selfmde” milijarder na svijetu. Poput Johna, i Zuckerberg je prekinuo studije na Harvardu.

Braća iz Irske osnovala su “Stripe” 2010. godine. Na sličan način kao i “Paypal”, “Stripe” pruža mogućnost sitnim trgovcima da primaju kreditne i debitne kartice. “Stripe” je kasnije pokrenuo platformu Atlas, alatku koja međunarodnim osnivačima omogućava širenje u SAD.

Danas ima 547 zaposlenih u devet biroa

Među akcionarima su American Express i Visa. “Stripe” je postao konkurencija e-Bayju servisu “Paypal”.

Prema procjenama “Forbesa”, braća imaju po 12 posto udjela u kompaniji, čije se sjedište nalazi u San Franciscu.

Prema tome, John Collison, predsjednik kompanije, težak je 1,1 milijardu dolara. Time je prestigao dva mjeseca starijeg osnivača “Snapchata” Evana Spiegela, koga često nazivaju “novim Zuckerbergom”. Johnov brat Patrick, glavni izvršni direktor “Stripea”, i suosnivač “Snapchata” Bobby Murphy obojica imaju 28 godina. Njih petorica su jedini milijarderi na svijetu koji su mlađi od 30 godina, a stekli su bogatstvo samo vlastitim radom.

Braća Collison su u početku sve poslove obavljali sami (programiranje, opsluživanje klijenata i reklama), a danas imaju 547 zaposlenih u devet biroa širom svijeta.