Na splitskom području u jutarnjim je satima zabilježen orkanski udar bure od 155 kilometara na sat što je najjača bura u posljednjih deset godina u Splitu, doznaje se od Rade Popadića, osnivača portala Crometeo koji se bavi motrenjem i prognoziranjem vremena.

"Na Meterološkoj postaji na Marjanu jutros je službeno evidentiran orkanski udar koji je puhao brzinom od 155 kilometara na sat, a tako snažan orkan na splitskom području nije zabilježen u posljednjih deset godina", rekao je Popadić za Hinu.

Podsjetio je kako je snažniji orkanski udar vjetra od današnjih 155 kilometara na Metereološkoj postaji Marjan zabilježen 14. studenoga 2004. godine kada je brzina bila veća od 170 kilometara na sat.

Jaka bura koja jutros puše na dubrovačkom području, čiji udari mjestimično prelaze 100 kilometara na sat, uzrokuje brojne probleme u tamošenjm zračnom, cestovnom, kao i pomorskom prometu.
 


Prema informacijama iz Zračne luke Dubrovnik, tamo jutros nema ni slijetanja ni polijetanja, a putnici koji su jutros trebali linijom Croatia-e Airlines letjeti za Zagreb autobusima su upućeni u splitsku zračnu luku. Prema rasporedu letenja u dubrovačku zračnu luku do 14 sati, kada je najavljeno djelomično smanjivanje vjetra, trebali bi sletjeti zrakoplovi British Airwaysa i Croatia Airlinesa, no za sada je upitno hoće li to biti moguće.

Pomorski promet prema Elafitskom otočju teče redovno, a u prekidu su katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split, doznaje se iz dubrovačke Lučke kapetanije, piše Jutarnji list.

Sigurno jedna od najgorih scena se dogodila iza 13 sati kada je otpao dio fasade sa zgrade na križanju Vukovarske i Dubrovačke ulice, piše Dalmatinski portal . Srećom, prema informacijama iz policije, nema ozlijeđenih.

Vukovarska ulica je zatvorena za promet od Higijenskog zavoda do Dubrovačke ulice. Radnici Cestara odnose materijal koji se srušio...

Također, zbog jakog vjetra za sve oblike prometa zatvoren je i most dr. Franja Tuđmana, a obilazak je kroz Sustjepan. Jak vjetar također povremeno usporava promet na dionicama autoceste A1: tunel Sveti Rok- vijadukt Božići, Skradin-Bisko, Šestanovac-Vrgorac i Ploče-Karamatići.

U Splitu se jutros temperatura spustila na 0, a u Makarskoj na 1 stupanj Celzijev, dok je na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri jutros izmjereno minus 14,4 stupnja Celzijusa.

U splitskome Pomorskom-meteorološkom centru najavili su da će tijekom dana jaka do olujna bura i sjeverni vjetar postupno slabiti, dok će more iz umjereno valovitog prijeći u jače valovito.

Snažan vjetar i snijeg stvaraju probleme na većem broju cesta i u zapadnome dijelu Bosne i Hercegovine.

Poteškoće vozačima na putevima na području Bugojna, Makljena, Kupresa, Šuice, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Makarska: bura bacila 69-godišnjakinju, završila u splitskoj bolnici

Orkanska bura, koja je na Makarskom primorju zapuhala u predvečerje u nedjelju, oborila je žensku osobu na izlaznim vratima hotela Miramare, a od udarca je zadobila teške tjelesne povrede. Prebačena je s makarskom hitnom pomoći u Split na daljnje liječenje. U hotelu se održavala predstava makarskog društva Zlatousti. Po završetku publika je krenula prema izlaznim vratima, piše Slobodna Dalmacija.

Kada je među njima 69-godišnja Bistra Spasov zakoračila prema vani zahvatio je snažan reful bure, pa iako je riječ o korpulentnoj osobi, bacio je poput perca na pod.

Zaprepaštenim gledateljima predstave smijeh nakon komičnog igrokaza zamijenili su strah i šok. Odmah je pozvana hitna pomoć, koja je unesrećenu prevezla u Split.

 'Korčulu' jaka bura zaustavila dva sata u Splitskim vratima

Trajekt "Korčula" na kojem je bio 91 putnik te 34 vozila jutros je zbog jakih udara bure dva sata bio "zarobljen" na milju od splitske luke u koju nije mogao uploviti, no na kraju je pristao bez ikakvih posljedica.

Trajekt je plovio na liniji Lastovo-Vela Luka-Split u koji je trebao uploviti u 9 sati, no olujna bura je dolazak produžila, pa je "Korčula" uplovila tek u 11 sati.

Koordinator Jadrolinije Ante Mrvica izjavio je kako se radi o bočnom vjetru, izrazito opasnom za brodove što se danas pokazalo na "Korčuli".

"Kad imamo jake zapuhe bure trajektu je veoma riskantno uplovljavati u luku, pa je kapetan čekao povoljnije meteorološke uvjete i trenutak kada je vjetar na kratko smanjio intezitet. Petnaestak minuta prije nego je krenuo uplovljavati u luku javio sam mu da je vjetar malo pao, te je uplovljavanje moglo početi, rekao je Mrvica.

Kako je dodao na trajektu nije bilo nikakvih problema s putnicima.

Kapetan je putnicima objasnio situaciju, a radi njihove sigurnosti bilo je opasno riskirati. Upravo zboga toga odgođena su i tri putovanja za Brač, kao i onaj put Šolte. Prognoza kaže da jaka bura ostaje, no popodne bi moglo skretnuti na zapadni vjetar ili tramontanu, a to znači da bi se trebao i normalizirati promet", objasnio je Ante Mrvica .

Takve situacije u splitskoj luci nisu česte, dodaje Mrvica iako se znaju dogoditi u zimskom razdoblju. Podsjetio je kako su prije dvije godine imali sličnu situaciju u Rogaču na Šolti kada trajekt nije mogao isploviti, jer su bili jaki bočni udari vjetra.

jutarnji.hr/prvi.tv