Samo 0,004 posto odrasle svjetske populacije kontrolira gotovo 30.000 milijardi dolara imovine, ili čak 13 posto ukupnog svjetskog bogatstva, a trend koncentracije bogatstva u rukama malobrojnih nastavlja se, pokazuje studija švicarske banke UBS i konzultantske tvrtke Wealth-X.

Imovinom vrednijom od 30 milijuna dolara može se pohvaliti ukupno 211.275 ljudi, čime su se kvalificirali u kategoriju ekstremno neto bogatih (UHNW). U toj skupini 2.325 njih ima više od milijardu dolara, utvrdili su autori u četvrtak objavljene studije.

U proteklih godinu dana broj ekstremno neto bogatih uvećan je za šest posto dok je njihovo bogatstvo uvećano za sedam posto, što se u studiji dovodi u vezi s naglim rastom vrijednosti dionica i ostalih vrsta imovine u mnogim dijelovima svijeta.

Najbrži rast zabilježen je u grupi polu-milijardera koju čine ljudi s pola do milijardu dolara vrijednom imovinom, navodi se u studiji.

Unatoč geopolitičkim sukobima, socio-ekonomskim trzavicama i oscilacijama na tržištima valuta, svjetska tržišta dionica bilježila su snažne rezultate, omogućivši ekstremno bogatim pojedincima da povećaju bogatstvo i utjecaj u svim industrijskim granama i sektorima,stoji u priopćenju.

Od gotovo 30.000 milijardi dolara koje kontrolira elitna grupa, nešto više od jedne trećine je u rukama tajkuna u Sjevernoj Americi, više od jedne četvrtine u Europi, a 23 posto u Aziji.

Prosječna iznimno bogata žena ima 57 godina i veća je vjerojatnost da je aktivna u neprofitnim i društvenim organizacijama (njih 19 posto) nego u drugim sektorima. Gotovo polovica žena naslijedila je bogatstvo a jedna ga je trećina sama stekla

Među njima uvjerljivo prevladavaju muškarci prosječne dobi od 59 godina, s udjelom od 87 posto, pri čemu je gotovo četvrtina njih u bankarskom sektoru. U toj se skupini njih 68 posto obogatilo vlastitom zaslugom, 13 posto je naslijedilo bogatstvo, a ostatak se obogatio kombinacijom te dvije opcije.

HRT