IONICE na globalnom tržištu, naročito one iz Kine i država u razvoju ostvarile su najveće dobitke u drugom kvartalu ove godine, a slijede ih dionice europskih tvrtki zahvaljujući priljevu kapitala. Naime, investitori su se ponovno okrenuli Europi nakon što je izbore u Francuskoj dobio Emmanuel Macron koji je pobjedom u svibnju i lipnju učvrstio poziciju svoje stranke i mandat za reformu Francuske, čvršći od bilo kojeg predsjednika do sada, nakon Drugog svjetskog rata.

Tehnološki sektor porastao 18 posto u godinu dana

"Kada se pogleda po sektorima, najveće su iznenađenje komunalne usluge i nekretnine čije su dionice rasle zbog niskih dugoročnih kamatnih stopa jer tržište ne vjeruje projekcijama američkog Feda. Sporija dinamika kamatnih stopa očito je pozitivna za sektore s više duga. Energetika je ponovno sektor s negativnim povratom. S pravom smo u protekla tri kvartala imali negativan stav prema tom sektoru, a isto vrijedi i za ovaj u koji smo ušli. Valuacija dionica u energetici još uvijek odražava prevelika očekivanja za oporavak cijene sirove nafte", smatra Peter Garnry, rukovoditelj analiza za dionice u Saxo banci.

Tehnološki sektor je porastao za 18 posto u odnosu na godinu dana ranije i sa svih strana se mogu čuti komentari o mjehuru, naročito kada je u lipnju Nasdaq 100 indeks pao za četiri posto. No, oporavak je bio brz jer je to jedan od rijetkih izvora rasta u trenutnom makroekonomskom okruženju. Ipak, valuacije na tehnološke dionice sve se više rastežu i vjerujem da se dosadašnji rast neće nastaviti takvom dinamikom, smatra Garnry. U takvom razvoju situacije, sektori s najboljim rezultatima u trećem kvartalu bit će zdravstvo, roba široke potrošnje i komunalije.

Prijelomna točka za električna vozila bila je 2013. godine

Ako se prisjetimo 1990. kada je Microsoft prešao milijardu dolara prihoda, bila je to prijelomna točka za osobna računala i softversku industriju. Danas ta tvrtka očekuje prihode od oko 96 milijardi dolara što je 19-postotna složena stopa rasta u proteklih 26 godina. U sektoru električnih vozila to je bila 2013. godina, kada je tvrtka Tesla prešla prag od dvije milijarde dolara prihoda. Četiri godine kasnije još uvijek imamo puno skeptika, ali dokazi su jasni da živimo 'Microsoftov trenutak' u sektoru električnih vozila i autonomne vožnje, smatraju u Saxo banci.

"Prema procjenama industrije, električna vozila s dužim dometom putovanja koštat će oko 22 tisuće dolara, što znači da će biti pristupačna i tržištima u razvoju. Bloombergove procjene govore da električna vozila trenutno čine oko 35 posto prodaje novih vozila, a lako moguće da su preskromni u tom predviđanju. Dovoljno je razgovarati s Volkswagenom da bi shvatili koliko se zapravo proizvođači automobila okreću tom tržištu. Njihova cijela strategija je okrenuta električnim vozilima i obećali su 20 novih modela do 2020. godine", podsjeća Garnry.

Najveći as u rukavu industrije električnih automobila je autonomna vožnja

Logično je onda pitanje koliko će ti trendovi utjecati na tržište sirovom naftom jer se u budućnosti očekuje smanjenje broja vozila, odnosno vlasništvo automobila i to će si priuštiti samo oni najbogatiji radi svog luksuza i hobija, a potrošnja benzina će oštro padati. Primjerice, s trenutnom stopom rasta prodaje električnih vozila, do 2023. godine ta će vozila zamijeniti potrošnju nafte u omjeru od dva milijuna barela dnevno. Nema sumnje da će revolucija u električnim vozilima izazvati krizu u industriji sirove nafte, pa možda one zalihe duboko u oceanima možda ni nikada neće doći na red za vađenje, špekuliraju u Saxo banci.

Najveći as u rukavu je zapravo autonomna vožnja i taj trend bi mogao srezati broj automobila na cestama i jednako tako potrošnju benzina te time dodatno umanjiti potrebe za sirovom naftom. Ako gledamo iznimno dugoročno, imamo negativan stav prema naftnoj industriji te da će njihovi dioničari dobiti slab povrat na uloženi kapital u tom sektoru, zaključuju u danskoj investicijskoj banci.