U prethodna tri mjeseca došlo je do značajnog poskupljenje banana na crnogorskom, ali i regionalnom tržištu, a prema podacima trgovačkih lanaca nabavna cijena je porasla 50 posto.

Trenutno je na svjetskom tržištu banana nestašica zbog elementarnih nepogoda i nestabilne političke situacije u zemljama koje su najveći proizvođači banana, piše Srna.

Na domaćem maloprodajnom tržištu banana je u prethodnom periodu dostizala rekordnu cijenu od 1,8 eura za kilogram, dok se u jučer u maloprodajnim objektima crnogorskih trgovačkih lanaca mogla kupiti za 1,4 do 1,5 eura.

"Do skoka cijena banana došlo je neposredno poslije nove godine. Glavni razlog su poplave kojima je pogođena središnja Amerika, čime su smanjene količine za izvoz sa tog tržišta", rekli su iz kompanije "Pop frut", koja se bavi uvozom i prodajom banana.

Predstavnici te kompanije naveli su da je uslijed rasta cijena banana došlo do neznatnog smanjenja prodaje na domaćem tržištu, prenose crnogorski mediji.

"Očekujemo da će se cijene zadržati na istom nivou bar još dva tjedna", rekli su iz ove kompanije i dodali da su zemlje porijekla banana koje se nalaze na crnogorskom tržištu Ekvador, Meksiko, Kolumbija i Costa Rica.