Na Wall Streetu  su i u petak, četvrti dan zaredom, burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagači optimistični u vezi sa zaradama kompanija i utjecajem porezne reforme na gospodarstvo.

Dow Jones ojačao je 0,88 posto, na 25.295 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 2743 boda, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 7136 bodova. Nakon snažnog rasta u prošloj godini, cijene su dionica nastavile jačati i u novoj godini, i to snažnim tempom. U cijelom proteklom tjednu, skraćenom za jedan radni dan zbog praznika, Dow Jones porastao je 2,3 posto, dok je S&P 500 skočio 2,6, a Nasdaq indeks 3,4 posto.

To su najveći tjedni dobici tih indeksa u više od godinu dana, piše Hina. Jučerašnji novi rekordni dosezi svih najvažnijih indeksa, četvrti dan zaredom, zahvaljuju se naznakama ubrzanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Pozitivno na tržište utječe i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

"Tržište je u prva četiri dana 2018. skočilo više od 2 posto, što je prilično dobro. Osim dobrih procjena za svjetsko gospodarstvo, pozitivno na tržište utječu očekivanja od porezne reforme", kaže Mike Baele, direktor u U.S Bank Private Client Wealth Management. Sljedećeg tjedna počinje i sezona objava izvješća američkih kompanija o poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju, što bi također moglo podržati tržište. Stoga ulagače nije razočarao jučer objavljen podatak da je u SAD-u u prosincu broj zaposlenih povećan za 148.000, znatno manje od očekivanih 190.000.

Unatoč slabijim podacima nego što se očekivalo, analitičari kažu da je tržište rada ipak snažno, na što ukazuje podatak o rastu satnica na godišnjoj razini. Isto tako, ti bi podaci, kažu analitičari, mogli navesti američku središnju banku Fed da se drži postupnog povećanja kamatnih stopa, što bi bilo dobro za tržište kapitala. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 posto, na rekordna 7724 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,15 posto, na 13.319 bodova, a pariški CAC 1,05 posto, na 5470 bodova.