Suša koja ovog ljeta ne popušta, zadaje poteškoće stočarima na Vran planini i Ljubuši. U lokvama je sve manje vode pa se za napajanje stoke snalaze kako znaju i umiju. Zbog suše sve je manje kvalitetne paše što se odrazilo na mužnji ovčjeg mlijeka a time je smanjena proizvodnje sira.

Kada smo posjetili najpoznatijeg proizvođača ovčjeg sira u „mišini“ gospodina Križu, koji je sa svojim stadom nastanjen na Omrčenici ispod Malog Vrana, malo nam se žali ali ipak sa zadovoljstvom nam pokazuje ovogodišnji prinos sira koji lagano zrije u prozračnoj prostorije čistog vranskog zraka. Podsjeća nas na sve veću potražnju za sirom te nam nabraja da nema zemlje u EU u koju nije stigao komad ovog delikatesa. Cjelokupna dosadašnja proizvodnja sira je zaručena tako da sa prodajom nema problema.



Ova suša upola je smanjila proizvodnju sira u odnosu na prošlu godinu ali je kvaliteta bolja po riječima našeg domaćina Križe, koji dodaje, kad bi pala dobra kiša stanje sa ispašom bi se poboljšalo a i mlijeka bi bilo više a potrebe za cisternama vode bi se smanjila. Svakodnevno kod Križe navraćaju gosti iz Hercegovine pa ovom prilikom zatičemo njih nekoliko, među kojima fra Ivana Kvesića, koji je svojevremeno bio i župnik u Seonici. Dok mi razgovaramo, Križe nas požuruje da mora naliti vodu u pojila jer stiže čoban Šaban sa ovcama. Za svog Šabana, Križe ima samo riječi hvale. Što kazati za čovjeka koji je ovdje već nekoliko godina i nikada nije s njim imao problema, piše portal omolje.com