Duže od desetljeća naše je društvo je bombardirano pričama o nezdravim masnoćama. Pojesti više od dva i pol komadića špeka postao je skandal, a ispeći jaja na svinjskoj masti zaboravljena vještina. Zaboravite ono što ste znali o 'zdravoj prehrani'. Ovo je način prehrane koji ruši sve ustaljene predrasude koje imate o hrani i čije će postavke šokirati mnoge.

Većina trudnica nakon poroda ima problema s kilažom, Marijana Šimunić Raić prije 21 godinu rodila je sina. U trudnoći je nakupila veliki višak kilograma, od tada je krenulo mučenje s dijetama. Kako kaže, nema koju nije probala. Neke su bile potpuno neuspješne, a neke samo djelomično uspješne jer su se kilogrami vratili.

''Nema dijete koju nisam probala, neke su bile potpuno neuspješne, a neke samo djelomično uspješne. I tako sve do prije tri mjeseca kada sam krenula na režim prehrane LCHF (Low Carb High Fat) u kom se preporuča izbacivanje ili maksimalno smanjivanje ugljikohidrata, a povećavanje unosa masnoća'' priča Marijana za croexpress.eu.

Iako svi misle da se od masnoća deblja Marijana je jela meso, maslac, kefir, vrhnja... I gubila kilograme.

''Bila sam jako skeptična jer nam stalno govore da su masnoće nezdrave i da debljaju. Čitala sam iskustva drugih i krenula. Do danas sam skinula 13 kilograma, osjećam se sjajno, imam energije na pretek. Baza prehrane je zeleno povrće u svim oblicima, što manje ili nikako termički obrađeno, meso, riba ( plava), mliječni proizvodi (kefir, maslac, slatko vrhnje..), orašasti plodovi i bobičasto voće. Osnova je također izbacivanje svih procesuiranih namirnica u kojima ima pojačivača okusa , šećera i druge kemije'', objašnjava Marijana dijetu.

Kako kaže, početak nije bio lagan jer je bila ovisnik o slatkom, a prvih tjedana se tijelo čisti i nastupaju glavobolje, mada ne svima. Nakon čišćenja, kaže, energija joj se vratila kao kad je imala 16 godina oduševljeno priča Marijana.

Ono što je osobito privlačno kod ove dijete, odnosno, kako ga nazivaju oni koji su 'u tome', načina življenja, je povratak izvornoj hrani. Hrani kakva je bila prije masovnog uzgoja i industrijske prerade, dok se hrana uzgajala organski, bez kemikalija. Kako se navodi na blogu Istine i laži o hrani, radi se o načinu prehrane kakav je bio prije pojave 'službenih prehrambenih smjernica', 'piramide zdrave prehrane' i 'stručnjaka' koji govore što jesti da bi bili zdravi.

Ono što je definitivna činjenica jest da je ljudski rod deblji nego ikad u povijesti. Kako se pojašnjava na blogu, LCHF se fokusira na uzrok, a ne na posljedice. Oni tvrde da prehrana koja se temelji na ugljikohidratima (žitaricama, kruhu, tijestu i krumpiru) dovodi do naglog povećanja šećera u krvi, što izaziva izlučivanje inzulina. Kad šećer padne, nestaje dostupne energije. Tijelo bi tada posegnulo za zalihom 'spremljene' energije koje svi imamo u obliku masnih naslaga, ali prisustvo inzulina u krvotoku to onemogućava, pa zato osjećamo glad i moramo ponovo jesti.

Ovo se ponavlja 5-6 puta dnevno jer stalno jedemo obroke u kojima prevladavaju ugljikohidrati (šećer i škrob). Ako bismo kopali u polju cijele dane ili trčali maraton, vjerojatno bismo stigli potrošili svu tu silnu energiju, no kako malo tko od nas to radi, sav se višak šećera i škroba, uz pomoć inzulina pretvara u masne naslage, tj rezervu energije 'za kasnije'.

Zato se u LCHF načinu prehrane drastično smanjuje unos ugljikohidrata. Osim šećera i slatkiša, iz prehrane izbacuju pekarske proizvode, tjesteninu, rižu i sve što sadrži brašno. To nadoknađuju biljnim i životinjskim masnoćama. Ali ne umjetnim, poput biljnih ulja i margarina. Oni jedu špek, masne komade mesa, žumanjke, kokosovo i maslinovo ulje, orašaste plodove. To, tvrde, dovodi do toga da se šećer stabilizira, a masne naslage oslobađaju i troše za energiju.

Što se jede, a što ne?

LCHF-ovci u neograničenim količinama jedu meso, najbolje iz domaćeg uzgoja. Masne komade mesa, kažu, treba jesi bez ustručavanja. Jedu i ribu i morske plodove, jaja, povrće koje raste iznad zemlje (kupus, brokulu, cvjetaču, špinat, blitvu, mahune, šparoge....). Maslac, svinjska, pileća, pačja, goveđa i guščja mast, maslinovo i kokosovo ulje se preporučaju. Oni koji obožavaju domaće suho meso, slaninu, pršut, čvarke, krvavice i kobasice, ali sve domaće, nisu zakinuti jer se ovo može jesti bez ustručavanja. Itd. U umjerenim količinama jedu punomasne mliječne proizvode (kiselo vrhnje, mileram, slatko vrhnje, mlade i tvrde sireve, kajmak...). Voće, uglavnom šumsko, korjenasto povrće (cikla, mrkva, korabica, celer, rotkva...) i orašaste plodove. Kavu preporučaju bez mlijeka i šećera, a kao zamjenu koriste slatko vrhnje i steviju za zaslađivanje.

Strogo su zabranjeni šećer i sve što ga sadrži, čak i prirodni šećeri poput meda (osim u slučaju bolesti), pahuljice, müsli, žitarice (pšenica, raž, zob, ječam, proso...), mahunarke (grah, slanutak, leća, soja, grašak), tjestenina, kruh, pekarski proizvodi, krumpir, margarin, sojino, suncokretovo i druga ulja...

Život bez pečenog krumpira i variva od graha

Da vam je netko prije nekoliko godina rekao da je zdravo i preporučljivo jesti špek i čvarke koliko god želite, vjerojatno biste rekli da je lud. LCHF-ovci kažu da stvar djeluje. Iako, mnogi će se teško odreći kruha, ukusnog krumpira iz pećnice ili graha s kobasicom. Neki će i reći da je nelogično iz prehrane izbaciti sastojke poput krumpira, graha ili žitarica, a tvrditi da je riječ o povratku izvornoj prehrani.

Na vama je da odlučite – je li riječ o revolucionarnoj novoj dijeti ili samo jednoj u nizu onih koji tvrde da su pronašli – najbolji recept za mršavljenje.