Više od 5000 izbjeglica i migranata blokirano je u subotu na graničnom prijelazu Idomeni, na sjeveru Grčke, dan nakon što su četiri zemlje na Balkanu odlučile uvesti nove kvote, objavila je grčka policija.

Do blokade migranata došlo je nakon što je Makedonija prije tjedan dana odlučila zatvoriti svoju granicu Afganistancima, istaknuo je isti izvor. Makedonija zahtijeva od Sirijaca i Iračana osobne dokumente uz propusnicu koju izdaju grčki centri za registraciju.

Makedonske vlasti odbijaju sve one koji ne posjeduju valjanu putovnicu. Najmanje 800 osoba blokirano je i u provizornom kampu, udaljenom 20 kilometara od Idomenija.
 

Burno na makedonskoj granici

Samo je je 150 izbjeglica uspjelo preći makedonsku granicu od četvrtka navečer, izvješćuju grčke vlasti. Oko 400 izbjeglica prosvjedovalo je u subotu ujutro u Idomeniju, pozivajući makedonske vlasti da otvore granicu.


AP je podsjetio da je grčki premijer Aleksis Cipras obećao kako neće dozvoliti da njegova zemlja postane “skladište izbjeglica”. No, kampovi za izbjeglice i migrante su puni. Tisuće su provele noć smrzavajući se na makedonskoj granici.

Puno je izbjeglica i u najvećoj grčkoj luci Pireju, te po trgovima Ateni i u nekoliko desetaka autobusa parkiranih u blizini najvećeg grčkog autoputa. Izbjeglice i dalje u prenatrpanim čamcima stižu u Grčku preko Egejskog mora iz Turske.

Orbanova poruka

Broj migranata koji pokušavaju ilegalno iz Srbije ući u Mađarsku ponovno je u porastu. U porteklih 10 dana policija je u prosjeku uhitila 110 migranata po danu, izjavio je savjetnik za sigurnost mađarskog premijera Viktora Orbana, Gyorgy Bakondi.

Bakondi je na konferenciji za novinare kazao kako je 500 ljudi pokušalo ilegalno prijeći u Mađarsku u siječnju, dok je policija uhapsila njih 650 do 15. veljače, javlja Tanjug.

Dodao je i kako će vlada biti spremna zatvoriti “zelenu granicu” sa Rumunjskom, kao što je napravila na granicama sa Srbijom i Hrvatskom, ako migranti pokušaju pronaći nove rute za ulazak u Mađarsku.