Građani koji planiraju godišnji odmor ove godine van BiH prilikom prelaska granice trebaju obratiti pažnju na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije uopće dozvoljeno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni sendviče s mesom, upozoravaju nadležni pred ljetnu sezonu.

Prema uputstvu Carinske uprave Hrvatske o unosu hrane, bh. građani u prtljagu ne smiju imati ni izuzetno male količine mesa i mlijeka niti njihove prozvode.

Kada su u pitanju voće, povrće, kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski, odnosno poslastičarski proizvodi, uključujući i slatkiše, moguće je prenijeti količine koje su dovoljne za osobnu upotrebu.

"Unošenje lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana, uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača i to uz posjedovanje nalaza s poviješću bolesti i potvrde ljekara", navodi se u uputstvu hrvatske Carinske uprave.

U turističkim agencijama kažu kako do sada nisu imali problema s prtljagom putnika i da nije bilo slučajeva da nose nedozvoljnu hranu re da se ljudi informiraju na vrijeme i neće nitko riskirati da se vrati s granice zbog hrane.

Pored unosa hrane, bh. građani treba da znaju i da, ukoliko putuju u zemlje EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, moraju imati biometrijsku putovnicu, koji važi minimalno tri mjeseca od planiranog datuma boravka.

Također, trebaju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU, mada mnogi putnici koji su putovali ranije kažu da im ta svota nije provjeravana. Što se tiče zdravstvenog osiguranja, građani BiH imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji i Luksemburgu.