Na Madagaskaru je u tijeku epidemija kuge koja se neuobičajeno brzo širi i zahvaća područja u kojima inače kuge nema. 

Naime, kuga je na Madagaskaru endemski prisutna, s prosječno godišnje prijavljenih 400 slučajeva, među kojima prevladava bubonska kuga (80-95 % svih oboljelih). Međutim, u ovoj epidemiji, u kojoj je od početka kolovoza do 16. listopada prijavljeno 805 slučajeva, uključujući 74 umrlih (smrtnost 9,2 %), među oboljelima prevladava plućna kuga (74 % oboljelih), izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najveći je broj oboljelih i umrlih zabilježen u glavnom gradu Antananarivo, lučkom gradu Toamasina i ruralnim predjelima područja Faratsiho. Sporadični slučajevi oboljelih, bez jasno utvrđene epidemiološke povezanosti s inicijalnim grupiranjem slučajeva, zabilježeni su i u drugim područjima Madagaskara, te su slučajevi kuge zabilježeni u 18 (82 %) od ukupno 22 regije, uključujući sjeverne i jugoistočne regije koje inače nisu endemska područja za kugu. Osim toga, do sada je od 30. rujna kugom zaraženo i najmanje osmero zdravstvenih djelatnika jedne regionalne bolnice, prenosi Index.hr.

Zabrinjavajuće je da u ovoj epidemiji većina oboljelih ima plućnu kugu, koja se proširila i u neendemska područja Madagaskara, a s obzirom na to da se radi o početku epidemijske sezone koja traje od rujna do travnja, za očekivati je daljnje širenje epidemije.

Zbog svega navedenog je potrebno da se svi putnici na Madagaskar prije putovanja dobro informiraju o samoj bolesti i epidemiološkoj situaciji na Madagaskaru, kao i o tome kako se ponašati tijekom i nakon povratka s putovanja u cilju sprečavanja zaraze, odnosno što ranijeg otkrivanja i početka liječenja bolesti ako do infekcije ipak dođe, upozoravaju iz HZJZ-a.

Ljudi umiru u roku od 48 sati

Plućna kuga najčešće nastaje kada se tijekom septikemije razvije upala pluća (sekundarna plućna kuga), a rjeđe izravnim udisanjem uzročnika u dišne putove (primarna plućna kuga). Čovjek koji boluje od plućne kuge je zarazan za okolinu, a bolest se s čovjeka na čovjeka prenosi kapljičnim putem. Plućna kuga širi se u roku od 24 sata, a zaraženi, ako se ne liječe, umiru u roku od 48 sati.

Porastom broja oboljelih i širenjem epidemije na veće geografsko područje Madagaskara, ECDC rizik zaražavanja putnika iz država EU-a tijekom boravka na Madagaskaru procjenjuje umjerenim i u najvećoj mjeri vezanim za izravan bliski kontakt s osobom oboljelom od plućne kuge.

Procjenjuje se da je rizik širenja kuge u susjedne države Indijskog oceana umjeren. Do sada su zabilježena dva importirana slučaja plućne kuge na Sejšele.

Prema procjeni ECDC-a, rizik pojave importiranih slučajeva kuge na području EU-a je nizak.

Preporuke za putnike na Madagaskar

U svrhu prevencije kuge ne postoji rutinsko cijepljenje niti se preporučuje preventivno uzimanje antibiotika tijekom boravka u rizičnom području. Postekspozicijska kemoprofilaksa antibiotikom je indicirana u slučaju utvrđene visokorizične izloženosti, koja uključuje bliski kontakt s oboljelima od kuge (naročito plućni oblik), ugriz buha ili izravan kontakt s tjelesnim tekućinama ili tkivima zaraženih životinja.

Osobe koje planiraju odlazak na Madagaskar trebaju se pravovremeno informirati o trenutačnoj epidemiji kuge, načinu prijenosa i simptomima kuge te o potrebi provođenja preventivnih mjera tijekom boravka u rizičnom području koje uključuju:

- upotrebu repelenata radi zaštite od ugriza buha
- izbjegavanje izravnog kontakta s bolesnim ili uginulim životinjama
- izbjegavanje bliskog kontakta s bolesnim osobama, naročito onima koji kašlju, otežano dišu ili imaju dijagnosticiranu upalu pluća  (visoka temperatura, glavobolja, opća slabost, kašalj, otežano disanje)
- izbjegavanje napučenih, gusto naseljenih područja u kojima su tijekom ove epidemije zabilježeni slučajevi plućne kuge

Ako osoba tijekom putovanja razvije simptome koji su kompatibilni s kugom, treba odmah zatražiti medicinsku pomoć da bi se što prije započelo odgovarajuće liječenje antibioticima, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.