Požar na obroncima Čvrsnice u blizini Jablanice, koji se reaktivirao 10. srpnja, trenutno se širi prema regionalnoj cesti Jablanica-Posušje.

Na terenu se trenutno nalaze sve raspoložive snage Civilne zaštite općine Jablanica, a Alen Alikadić, stručni suradnik za mjere zaštite i spašavanje Civilne zaštite općine Jablanica, kazao je za Fenu kako se sinoć situacija dodatno zakomplicirala jer su se iza 22 sata počele čuti detonacije iz rata zaostalih ubojitih sredstava.

''Ispred službe Civilne zaštite općine Jablanica uputili smo zahtjev za angažiranjem helikoptera. Iz Županijske uprave civilne zaštite dobili smo odgovor kako je naš zahtjev proslijeđen prema Federalnoj upravi te se nadamo kako će tijekom dana djelovati helikopter na ovom području'', kazao je Alikadić.

Dodao je kako se zbog velike koncentracije dima ne mogu dati preciznije informacije veličini opožarene površine.

''Požar na planini Čvrsnica kod Jablanice, koji je aktivan već danima, širi se i mogao bi se proširiti na naseljena mjesta u toj općini'', kazao je Feni glasnogovornik Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Pero Pavlović.

"U ovom trenutku na postoji opasnost za stambene objekte, no požar bi se mogao proširiti prema naseljenim mjestima zbog čega je Uprava za civilnu zaštitu HNŽ-a uputila zahtjev za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH", kazao je Pavlović.

Dodao je kako je potrebna što hitnija pomoć iz zraka kako bi se spriječilo širenje požara prema samoj općini te smanjila visoka koncentracija dima, koji također predstavlja veliki problem.

U požaru gori borova šuma, a zbog nepristupačnog terena otežano je njegovo gašenje.

Kada je u pitanju požar koji je izbio u utorak oko sela Dašnica u Neumu, Pavlović napominje kako on još uvijek nije pod nadzorom, ali da ne ugrožava stambene i gospodarske objekte.