Na Arktiku je ove zime zabilježena rekordno visoka temperatura, bar za pet stupnjeva viša od prosjeka, što je iznenadilo znanstvenike.

Razina morskog leda na Arktiku rekordno je niska za ovo doba godine. Znanstvenici su izrazito zabrinuti jer je u toj regiji, usljed klimatskih promjena, zabilježena najtoplija zima u povijesti mjerenja.

"To je jednostavno ludo", ističe Mark Sereze, direktor Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Coloradu koji proučava Arktik od 1982. godine.

On tvrdi da nikada nije vidio ništa poput ovoga što se sada događa u sjevernoj polarnoj oblasti. Stručnjaci smatraju da je visoka temperatura u ovoj oblasti dio ciklusa koji je izazvalo globalno zagrijavanje.

Drugi dio tog procesa su ledene oluje koje su nedavno poharale Europu i sjeveroistok SAD. Najsjevernija mjerna postaja na samom rubu Grenlanda u veljači je zabilježila 60 sati tijekom kojih je temperatura prelazila nulu prema plusu.

Prošlomjesečna temperatura više dolikuje svibanjskoj, napominje Rut Motram sa Danskog meteorološkog instituta. Razina leda na Arktiku je u veljači bila niži od prošlogodišnjeg za 160.000 kilometara kvadratnih i sada iznosi oko 14 milijuna, što je 1,3 milijuna manje od normalnog tridesetogodišnje razine.

Slični fenomen zabilježen je i u Beringovom moru, u Pacifiku. Neobično je da se isto događa s obje strane Arktika.