Hrvatska nogometna reprezentacija danas igra drugu utakmicu na Europskom nogometnom prvenstvu, utakmica će se igrati na stadionu Geoffroy-Guichard, koji je izgrađen davne 1934. godine, no, koji je već nekoliko puta renoviran. Mnogi su ovu utakmicu proglasili utakmicom istine.

Stadion na kojem Vatreni još uvijek nisu igrali

Na ovom nogometnom simbolu Francuske igrane su i utakmice Europskog nogometnog prvenstva davne 1984. godine, kojeg se jako dobro, s ponosnom, sjećaju stari Francuzi. Naime, te godine Francuska je predvođena Michaelom Platinijem postala europski prvak. Pijetlovi su te 1984. igrali nogomet 21. stoljeća.

Na spomenutom stadionu igrane su i utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će ostati zlatnim slovima upisano u anale hrvatskoga sporta. Iako stadion ima nenogometno ime, s obzirom kako e nazvano po Geoffroy Guichardu (1867-1940) – industrijalcu i velikom investitoru, na njemu je odigrano nekoliko utakmica koje možemo nazvati povijesnima, naravno, u sportskom kontekstu. Hrvatska na stadionu na kojem će večeras igrati protiv Češke još nije igrala.

Vrijeme je za staranje nove tradicije. Jednom ćemo se ponovno vratiti. Jednom će se pričati o Euru 2016. O Vatrenima ovisi što će se pričati.

Pobjeda sigurno donosi osminu finala

Hoće li danas Hrvatska protiv Češke odigrati jednu od utakmica koje ćemo moći nazvati povijesnima teško je reći, za Hrvate je ona svakako važna s obzirom da pobjeda Vatrenih osigurava drugi krug. Moglo bi se reći da bi i neriješenim rezultatom izabranici Ante Čačića bili vrlo blizu osmini finala.

Naravno, remi bi nas udaljio od prvog mjesta u skupini, koje navodno nosi lakšeg protivnika u nokaut fazi. Kažemo navodno jer kako se igra na ovom Europskom prvenstvu favoriti ne pobjeđuju lako. Njemačka je zapela na Poljskoj, Engleska zamalo na Walesu, Ukrajina se nasukala na Sjevernu Irsku, dok je favoriziranu Belgiju potopila Italija. Ako je Vatrenima utakmica važna, Česima je to presudna utakmica. Poraz im odnosi sve.

Čačić riješio sve dvojbe

Sinoć su Vatreni odradili posljednji trening uoči utakmice na stadionu Geoffroy-Guichard u Saint Etienneu. Najvažnija vijest je, naravno, činjenica da se kapetan Darijo Srna oporavlja od obiteljske tragedije, ako se uopće od toga može oporaviti? Izbornik Čačič bio je decidiran: “Darijo će igrati protiv Češke”, točnije, Srna je odlučio poštovati posljednju želju svoga oca i ostati sa suigračima do kraja. Nadajmo se jako dugo, doslovce do kraja – turnira.

Iako se govorilo, spekuliralo u medijima, posljednjih dana o navodnom nezadovoljstvu izbornika igrom nekih igrača protiv Turske, što je neshvatljivo budući da su Vatreni zaista odigrali odlično, činjenice govore drugačije. Čačić će Češkoj suprotstaviti sastav koji je igrom, nažalost ne i rezultatom, masakrirao Tursku.

Jedanaest Vatrenih ( Pjesma Vatrenih devedesetih je otprilike išla ovako, ako se sjećate: ” Jedanaest Vatrenih, jedanaest ponosnih, svom domu odanih…”) koji će izaći na megdan Česima večeras u 18 sati:

Subašić – Srna, Ćorluka, Vida, Strinić – Badelj, Modrić – Brozović, Rakitić, Perišić – Mandžukić

Dakle, sve dvojbe Čačić je riješio u Deauvilleu, iako zapravo pravih nedoumica nije bila, osim u jednom trenutku kada je Čačić dvojio o Vrsaljku i Pjaci. No, to je trajalo vrlo kratko. Navodno je umjesto Srne trebao ući Šime Vrsaljko, a umjesto Milana Badelja Marko Pjaca. Iako se, doduše neozbiljno, Pjaca spominjao kao zamjena za Ivana Strinića.

Kapetan Darijo Srna sam je riješio sve dvojbe – spreman je. Iako se vratio tužan, pomalo umoran, odlučnosti Srni nije manjkalo, što je u konačnici i presudilo o pomoglo izborniku.

Hrvatska je kvalitetnija od Češke

Hrvatska nogometna reprezentacija dosad nije igrala niti jednu službenu utakmicu sa Češkom. Igrane su dvije prijateljske utakmice, Hrvatska je jednu dobila, drugu je odigrala neriješeno, no, zato je slavila na jedanaesterce. Zasad je omjer na uvjerljivo na hrvatskoj strani.

Kad bismo uspoređivali kvalitetu obje reprezentacije ne bismo dugo trebali razmišljati. Vatreni su apsolutno u prednosti, što svjedoči i vrijednost nogometaša na svjetskom nogometnom tržištu. Naime, hrvatska nogometna reprezentacija vrijedi 288 milijuna eura, dok su Česi procijenjeni na 66 milijuna eura prema podacima portala transfermarkt. Naravno, od hrvatskih nogometaša najskuplji je Luka Modrić, koji vrijedi 50 milijuna eura, danas, nakon Turske, možda čak i više.

Luka Modrić sam na nogometnom tržištu vrijedi kao čitava Češka, što, dakako, ništa ne mora značiti. Španjolci su tek u zadnjoj fazi utakmice uspjeli pobijediti Češku, a Španjolci su aktualni europski prvaci, na nogometnom tržištu uvjerljivo i iznad Hrvatske. Srećom, igraju ljudi, ne roboti i ne novac.

Lakše ili teže nego protiv Turske?

Hrvatski reprezentativci su podijeljeni, neki, poput Marcela Brozovića, smatraju da će Hrvatska lakše protiv Češke nego protiv Turske, dok drugi, kao Domagoj Vida, tvrde suprotno. Iako Češka igra organizirano, iako je pružila sjajan otpor europskim prvacima, ni blizu nisu toliko oštri u duelima kao Turci, što Vatrenima više odgovara. Vjerujemo da će Česi manje koristiti laktove od Turaka.

Ukratko, Hrvatska danas odlučuje sama o sebi, sve argumente ima u svojim rukama, bolje rečeno nogama. Kvalitetu, sjajne navijače, tradiciju… Ukoliko Vatreni budu pravi, ako budu igrali kao što su igrali većim dijelom protiv Turske na Parku prinčeva. Češka može početi pakirati kofere.