''Zrakoplov u Jasenici je pao zbog infarkta pilota. On je izgubio sposobnost upravljanja zrakoplovom, te se on srušio. Prilikom udara zrakoplova o tlo došlo je do eksplozije. Tom prilikom stradale su četiri osobe'', rekao je Salko Begić glavni istražitelj komisije koja je istraživala zrakoplovnu nesreću koja se dogodila 13. svibnja u Mostaru.

Begić je rekao kako je taj dan pilot učinio 12 letova, uključujući let na kojemu je nastradao. Rekao je da je taj dan letio još jedan pilot, ali je on učinio samo dva leta.

''Pilot je nakon jedanaestog leta sletio, otišao prema platformi i bez gašenja uzeo četiri putnika. Tražio je od kontrole leta da poleti. Napravio je grešku jer se nije zaustavio. Pilot je dobio dozvolu za polijetanje i kontrolor nije primijetio nikakvu grešku. Iznad naselja Opine kontrolor je izgubio zrakoplov. Poslije ovoga nitko nije imao više kontakt sa zrakoplovom', rekao je Begić.

''Kod polijetanja pilot je imao srčane probleme. Prethodne godine pilot je imao infarkt, ugrađen mu je stent. Pilot je prilikom zdravstvenog pregleda za letenje tu informaciju prešutio. Pilot je gubio svijest prilikom leta. On je smrtno stradao prije udara zrakoplova na zemlju'', dodao je.

''Tijela žrtvi, odnosno pilota i osobe koja je sjedila s desna u zrakoplovo su nađena pored zrakoplova. Tijela troje malodobne djece koja su sjedila nazad su nađena u žbunju 15 metara od olupine zrakoplova'', rekao je Begić.

Istragu je provela Komisija koju je imenovalo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Komisija je surađivala s Tužiteljstvo, kome su dužni dostaviti izvještaj. Po međunarodnom standardu u istrazi nisu spominjana imena.

Begić je rekao kako je komisija tražila uzrok nesreće, a ne krivca.

Rezultate istrage su sastavljeni u izvještaj koji sadrži 67 stranica teksta sa 700 izvornih dokumenata.

Bili su planirani tandem letovi, ali zbog lošeg vremena oni su otkazani.

Bljesak.info