Jučerašnji dan Papinog posjeta Boliviji obilježio je i jedan, pa moglo bi se skoro reći, diplomatski incident.

Tijekom susreta pape Franje i bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, točnije tijekom razmjena poklona, dogodila se prilično bizarna situacija. Ljevičarski političar Evo Morales uručio je Papi ‘komunističko raspelo’ – odnosno, komunistički simbol srpa i čekića na kojem je raspeti Isus. I dok je Morales objašnjavao ‘simboliku’ svog dara izraz na licu pape Franje govorio je puno – bilo mu je očito neugodno, a u jednom trenutku je zavrtio glavom i, kako tvrde neki tumači, rekao “No está bien eso” – “Ovo nije u redu”.
 

Glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi kasnije je u razgovoru s novinarima pokušao smanjiti loš dojam cijelog događaja. Rekao je kako je Moralesov dar replika ‘raspela’ koje je svojedobno napravio isusovac Luis Espinal, kojeg su 1980. ubile paramilitarne postrojbe zbog njegova angažmana u društvenim previranjima. Inače, Papa se jučer zadržao na mjestu gdje je Espinal ubijen i molio se.

Mnogi su ovaj Moralesov dar protumačili kao ideološku provokaciju kojom želi politički poentirati, pa je tako španjolski biskup Jose Munilla na Twitteru napisao kako je “vrhunac arogancije kada netko želi manipulirati Bogom u službi ateističkih ideologije”.

Lombardi, je međutim rekao kako je razgovarao s bolivijskim isusovcima te kako su mu oni rekli da je Espinal napravio taj znak  kao simbol dijaloga između komunista i katolika tijekom teških vremena u kojima se Bolivija našla, a ne kao ideološku gestu.

Upitan za komentar videa, Lombardi je rekao kako je teško raspoznati što je tamo točno rečeno, ali da mu se čini da Papa nije rekao ništa negativno o daru. Podsjetio je i da je papa Franjo, kako je rekao, “puno puta govorio protiv ideološke eksploatacije religije, ali često je govorio i o otvorenosti na dijalog s ljudima drugačijeg svjetonazora.

G. An. | Bitno.net