Mnogi vozači koji se susretnu s prometnom policijom doživjeli su da im policajci progledaju kroz prste. No, nekoliko čitatelja nam se javilo tvrdeći kako im je policajac rekao da neće dobiti kaznu, a onda je naknadno omotnica stigla na kućnu adresu.

Bljesak.info je u Uredu za sigurnost prometa MUP-a HNŽ-a provjerio je li takav postupak u okviru zakona.
 
Rečeno nam je kako se prekršajni nalog može uručiti na tri načina. Uručuje na licu mjesta - osobno, putem pošte i ostavljanjem na sigurnom i vidljivom mjestu na motornom vozilu.

''To su tri načina uručenja prekršajnih naloga. Dužnost policajca bi bila da upozna stranku s tim da je počinio prekršaj, te da mu slijedi predviđena sankcija. Također dužnost policajca je da vozaču ponudi mogućnost, ako se ispunjavaju svi uvjeti, a  to znači da policajac ima na uvid dokumentaciju vozača, provjeru vozila, te da nema potrebe za naknadnom provjerom lica ili vozila, da se nalog uruči osobno'', rekli su nam iz Ureda za sigurnost prometa.

Također, kako navode, dužnost policajca je da upozna stranku da može prihvatiti odgovornost i u roku od osam dana može platiti nalog u 50 posto manjem iznosu ili da u roku predviđenog zatraži sudsko odlučivanje.

Naveden stavke su, kažu iz Ureda, dužnost policajca.
No, ukoliko dođe do situacije da policajac kaže vozaču da je opomenut, a opet dobije kaznu, stvara se nedorečena situacija.

''Svakako se naprave zabilješke. Imamo patrolne naloge u koje policajac mora ispunjavati što je radio tijekom radnog vremena. Ukoliko je policajac upisao da je kontrolirao vozila, u izvještaj morao upisati je li vozač kontroliran upozoren ili sankcioniran. Ne bi radio sam protiv sebe'', pojašnjavaju nam iz policije.

Ako je počinjen prekršaj, zakonski rok da se uruči nalog je godina dana.

Također, zakonski je predviđeno pet radnih dana poslije slanja naloga od policije prema pošti.

Dakle, u pet radnih dana mora se uručiti nalog i poslije toga je pravo stranke osam dana ili da plati nalog ili da zatraži sudsko odlučivanje.

''Pet dana je zakonski rok, ako se to ne dogodi mora postojati opravdan razlog'', rečeno nam je iz Ureda za sigurnost prometa.
 
Cilj kazni i sankcija je sigurniji promet, te da počinitelj ali i drugi sudionici prometa ne počine prekršaje kojima bi ugrozili svoju ili sigurnost drugih vozača.

Čitatelj koji nam se javio s problemom u kojem se našla njegova firma, govoreći kako su stavljeni u bezizlaznu situaciju. Naime firma je napravila prekršaj koji priznaje, ali nisu dobili obavijest o kažnjavanju kako bi mogli platiti kaznu na vrijeme.
 
''Sve se dogodilo u rujnu 2016. godine. Dakle, svaka firma je dužna za svoja vozila vršiti periodični tehnički pregled svakih šest mjeseci. Policajac je zaustavio vozilo, ustanovio da je tehnički pregled istekao i to zabilježio u neku teku rekavši vozaču da izvrši tehnički pregled bez da im je uručio ikakav nalog ili bio kakav drugi papir. Tog istog dana, u razmaku od 4h samo druga policijska patrola je to isto vozilo zaustavila drugi put i dogodila se identična stvar. Zapisano u teku bez izdavanja naloga. Slijedeći dan je tehnički pregled bio obavljen'', piše čitatelj navodeći kako im je prilikom registracije vozila u ovoj godini ustanovljeno je da postoje dvije novčane kazne zbog kojih se vozilo ne može registrirati.
 
''Kazne su iznosile po 500 KM i plus 20 KM za kašnjenje, dakle ukupno 1040 KM. Firma nikada nije dobila nikakvu obavijest u vezi tih kazni niti je bilo što došlo poštom na adresu firme. Odlaskom na MUP ustanovili smo da postoje dva naloga za te kazne od policijski postaja Centar i Sjever. Nijedan nalog nije potpisao vozač što znači da su nalozi naknadno napisani. Plava koverta sa povratnicom se nalazi u MUP-u gdje se nalazi još stotine takvih koverata. Tražili smo da nam isporuče tu kovertu, kako bismo mogli poduzeti neke pravne korake. Međutim, odgovor je bio da kovertu daju samo na zahtjev suda. Kontaktirali smo odvjetnika koji nam je rekao da nam za pokretanje postupka na sudu treba ta koverta koju ne možemo dobiti od MUP-a. Obratili smo se pošti jer nam je bilo čudno kako nam od dvije obavijesti za kaznu od 500 KM baš nijedna nije dostavljena, iako nam sva ostala pošta i takve obavijesti uredno dolaze i nismo imali nikada nikakav problem. U pošti su nam rekli da je policija dužna tri puta poslati kovertu svaki put sa dužim rokom preuzimanja'', piše čitatelj, no kako je vozilo bilo potrebno za obavljanje djelatnosti, bili su prisiljeni platiti kaznu da bi ga registrirali jer sam postupak na sudu traje predugo.

''Ogorčeni smo. Nismo dobili priliku da platimo eventualno pola kazne, već smo kažnjeni još kašnjenjem sa onih 20 KM, to jeste 40 KM za dvije kazne. Ok, napravili smo prekršaj od kojeg se ne ograđujemo, odmah smo ga ispravili čim smo opomenuti, ali smo ljuti i razočarani zato smo bespomoćni i bez prilike da ostvarimo svoja prava'' piše čitatelj.
 
Sa sličnim slučajem nam se javio i čitatelj iz ZHŽ-a, koji navodi kako mu je nakon četiri mjeseca stigla kazna, za koju su mu policajci rekli da je upozorenje.

''Sve se ovo dogodilo u desetom mjesecu, gorjela su mi svijetla za maglu jer je bilo kišno vrijeme i par kilometara prije je bila magla. Uglavnom policija je samo zapisala u rokovnik i rekla ništa sad te samo upozoravamo. I sada mi je došla kazna za maglenke'', piše čitatelj.

Bljesak.info