Jesen kao promjenjivo godišnje doba od svih vozača zahtijeva puno više pažnje tijekom vožnje. Iz pretežno suhog ljeta ušli smo u vlažnu jesen koja donosi vrlo česte kiše i to u obilnim količinama koje se dugo zadržavaju na površini asfalta cesta i ulica koje ionako nisu u nekom dobrom stanju. Puno rupa, neravnina, ulegnuća, krivih nagiba, prekopa razno raznih komunalnih i drugih službi zadržavaju kišu na površini asfalta.

Počele su i jesenske magle koje dodatno smanjuju vidljivost i u kombinaciji s kišom i zadržanom vodom na asfaltu predstavljaju povećanu opasnost za nastanak prometne nezgode, što od vozača zahtijeva puno veći angažman, veću koncentraciju i bolju reakciju. I naravno ispravan automobil, prije svega upravljački sustav, kočnice, gume i ventilaciju koja će pravilnim radom na vrijeme odmagliti stakla i osigurati što bolju vidljivost vozaču, piše Automania.hr.

Međutim, vozači zaboravljaju kako im prijeti nešto na što ne računaju. Lišće pada s drveća, ionako mu je vrijeme za to, i to u ogromnim količinama, pa komunalci ne mogu na vrijeme te ogromne količine pokupiti i ukloniti, a tu se krije opasnost.

Lišće pada i u pravilu se kako vozila prolaze prometnicom skupljaju uz sam rub. Već i nakupina suhog lišća može biti opasna kao poledica ili led, a opasnost je tim veća što se suho lišće nakuplja uz ub ceste i ako ga je dosta, vozač s desnim kotačima kod kočenja može imati problema, jer može doći do proklizavanja kotača kao da se vozi po ledu.

Sve je manji broj automobila, premda ih kod nas ima još uvijek u povećem broju, koji nemaju ABS i Traction control, odnosno ESP sustav stabilizacije automobila, pa takvi vozači moraju pripaziti, jer će kod takvih vozila sasvim sigurno doći do zanošenja vozila i na suhoj cesti.

Ako u takvu situaciju ubacimo kišu, stvari se znatno kompliciraju. Tada mokro lišće može biti doslovno zalijepljeno cijelom širinom asfaltne podloge po kojoj se vozila kreću. Tada imamo uvjete koji su identični zaleđenom kolniku po zimi kada se mokri kolnici zalede, pa imamo poledicu ili se vozi po uatabanom neočišćenom i zaleđenom snijegu.

Tada vozači moraju postupati vrlo oprezno kao i u najtežim zimskim uvjetima. Svakako bismo sve vozače upozorili na posebno veliku opasnost ako je po kiši zavoj pokriven zalijepljenim mokrim lišćem za asfalt, a koji se, ako je pri tom i teška naoblaka i magla, jednostavno ne vide, te ako vozite zavoj prevelikom brzinom doći će do proklizavanja vozila i vrlo vjerojatnog izlijetanja. Tada ćete biti sretni ako se sve završi samo na materijalnoj šteti, te da se nitko ne ozlijedi. Zato, molimo vozače da pažljivo voze i smanje brzinu vožnje. Bolje je sporije doći do svog planiranog cilja, nego nikada doći!

bljesak.info