U Zagrebu je prošlu srijedu, 16. studenog, održan kongres TISPOL-a, Mreže europskih prometnih policija, izvijestili su iz MUP-a. Novoimenovani predsjednik TISPOL-a Paolo Cestra, pripadnik je talijanske policije, u svom se uvodnom govoru osvrnuo na pojavu novog "ubojice" na europskim cestama.

Do sada su glavni razlozi za najteža stradavanja u cestovnom prometu najčešće bili brzina, alkohol i nekorištenje komponenti pasivne sigurnosti. Unatrag nekoliko godina postajemo svjesni nove pošasti, ona se naziva distrakcija, a utjelovljena je kroz uređaje bez kojih nam je današnji život gotovo nezamisliv. Riječ je, naravno, o mobitelima – kaže Cestra.

Općenito, pojam distrakcije može se prevesti kao nepažnja, a u prometnom kontekstu on označava skretanje pažnje s vožnje, uzrokovane nekim događajem, objektom, uređajem ili osobom unutar ili izvan vozila. Valja naglasiti da se prometni kontekst ne tiče samo vozača motornih vozila, nego je sveprisutan i kod pješaka, a nažalost vrlo često i kod vozača bicikala.

Događaju se razne distrakcije tijekom vožnje: jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela, prenosi Bug.hr.

Psihologijska struka se slaže da su razgovor mobitelom i upravljanje vozilima dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti, odnosno da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju. S obzirom na navedeno, jasno je da je ozakonjena uporaba komunikacijskih uređaja korištenjem hands-free pomagala zapravo jedno prijelazno i nesvrhovito alibi rješenje.

S druge strane, znanstvenici su došli do spoznaje da razgovor sa suvozačem ima za razliku od razgovora telefonom, pozitivan utjecaj na vozača jer ga održava budnim i može mu ukazivati na uočene situacije na cesti i eventualno nešto korisno sugerirati.

Kako je već opće poznata opasnost od korištenja mobitela za vrijeme prometovanja u smislu teških stradavanja sveprisutna, a novija relevantna istraživanja obeshrabrujući govore o korištenju zakonski "sigurnih" hands-free uređaja, najbolje rješenje bilo bi utišati mobitel i ne javljati se na njega tijekom vožnje, smatraju u TISPOL-u.

Temeljem iznesenog, policija će ubuduće na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju nepropisnog korištenja mobilnih telefona, a kroz svoje proaktivno djelovanje ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu, jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa, zaključuju iz MUP-a.