Pametni telefon provodi na punjaču dulje vremena no što bi trebao? Provjerite možete li među ovih pet razloga naći krivca. Pozor! Možda će vam trebati ogledalo

Loša oprema i infrastruktura

S kabelima i adapterima često nismo naročito pažljivi, pa je izvjesno kako će nakon nekon vremena doći do oštećenja zbog kojeg neće podjednako dobro raditi kao novi. Stoga prvo provjerite je li problem u kabelu ili adapteru. Ako s drugim punjenje baterije krene brže, problem je riješen. Također, ako punite mobitel na laptopu očekujte kako će to sporije ići. Kad god možete, koristite utičncu.

Problemi s portovima

Idući potencijalni krivac je utor za USB ili Lightning kabel na vašem pametnom telefonu. I on može postati žrtvom čestog i/ili nemarnog korištenja, kao i oštećenja. Uz pomoć baterijske svjetiljke provjerite je li možda nešto zaglavilo unutra pa blokira kontakt te ima li korozije. Ako nađete prepreku pokušajte ju ukloniti tako da ne oštetite sam utor i njegove komponente. Plastične čačkalice i meka četka pritom će dobro poslužiti.

Aplikacije u pozadini

Smartfonu će trebati više vremena za punjenje ako ga koristite dok se puni. No, isti problem može nastati i ako je puno aplikacija aktivno u pozadini. Ponekad je dovoljna i samo jedna. Postoje alati za Android i iOS koji vam mogu pomoći u otkrivanju tih aplikacija. Na Androidu otvorite Settings, pa Battery. Na iPhoneu u aplikaciji Settings odaberite Battery kako biste vidjeli koje aplikacije žderu najviše baterije.

Vremešna baterija

Još niste locirali krivca? A je li vaša baterija već u pogonu nekoliko godina, možda? Litij-ionske baterije moguće je napuniti ograničeni broj puta, nakon čega počinju gubiti na kapacitetu, moguće i na brzini punjenja.Je li vrijeme za zamjenu, ako to vaš smartfon podržava?

Problem ste možda i - vi

Kao što smo već spomenuli, punjenje će dulje trajati ako istovremeno koristite smartfon. Pogotovo ako ste na notorno gladnim aplikacijama poput Facebooka. Stoga odmorite malo i dajte priliku smartfonu da se napuni bez da prčkate po njemu.

abcportal.info